1 1/6

Intenzitet

Zašto je dobro igrati mali nogomet?
Zašto je dobro igrati mali nogomet?

Mali nogomet je čak intenzivniji od običnog jer se u njemu izmjenjuju brzine kretnja (od laganog trčanja do sprinta), smjerovi, vođenje lopte, udaranje lopte... Mnogi ga upoređuju sa intervalnim treninzima visokog intenziteta (HIIT), koji dokazano troše jako puno kalorija i potiču gubljenje viška kilograma.

Iako se po srčanim otkucajima može zaključiti da se radi o visoko intenzivnoj aktivnosti, subjektivni osjećaj opterećenja koji se bilježi u malom nogometu je umjeren. Na skali od 0 do 10 ,igrači su mali nogomet procijenili teškim 3,9, a igračice su dale ocjenu 5,5.  Poređenja radi, trkači trčanje ocjenjuju s 8.0 što samo pokazuje da je njihov subjektivni osjećaj opterećenja znatno veći nego kod igrača malog nogometa.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak