5 5/5

Campylobacter

Opasne bakterije koje se mogu nalaziti u hrani
Opasne bakterije koje se mogu nalaziti u hrani

Campylobacter je bakterija koja je uglavnom prisutna u nedovoljno kuhanom ili sirovom mesu i peradi. Ponekad se nalazi u nepasteriziranom mlijeku. Campylobacter je poznat kao najčešći uzrok bolesti koje se prenose hranom. Bakterije imaju tendenciju da rastu brže kada se hrana ne kuha ispravno. Kada se osoba zarazi ovom bakterijom, može osjetiti simptome u vidu povraćanja i dijareje.

Prema mišljenjima stručnjaka, uvijek je najbolje dobro pripremiti i kuhati hranu prije jela. Bakterije su osjetljive na toplinu, zbog čega ih visoke temperature mogu ubiti.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak