Pita od limuna, pileće meso u sosu od limuna ili limunada? Ovo posljednje će vam vjerovatno najbolje pomoći da ojačate imunitet, od velike je pomoći u borbi protiv hroničnih oboljenja i od malaksalosti. Mnogi kažu da je najzdravija namirnica, i to zbog činjenice što sadrži vitamin C, ali i ostale sastojke kao što je bioflavonoid, pektin, folnu kiselina, vitamin A, B1, B6, kalcijum, magneizujum i fosfor.
5 zdravstvenih problema koje liječi limunada
Korisni savjeti
Ako ne želite konzumirati limunadu zbog priča kako ona šteti zubnoj gleđi, poslušajte ovaj savjet. Nakon što ispijete limunadu, usta isperite vodom, sačekajte 30 minuta i onda operite zube pastom.
Donosimo vam pet problema koje možete riješiti domaćom limunadom.
1. Bubrežni kamenac.
Pojavljuje se kada mokraća sadrži previše soli, i nedovoljno potrebnih supstanci kao što je citrat. Limunov sok sadrži limunsku kiselinu, oko osam procenata, i zbog toga je dobar za filtraciju bubrega, gdje je preporučljivo da se popije pola čaše cijeđenog soka od limuna razrijeđenog sa sedam čaša vode. Možete ga zasladiti vještačkim sladilima, i da ga konzumirate svaki dan. Osim toga, trbali bi umanjiti unos soli u organizam, i povećati unos ribe i vode.
2. Artritis.
Kiselina koja se nalazi u većini tkiva, pa tako i u zglobovima se kristalizira u natrium urat, u 95% slučajeva, što uzrokuje artritis. Kako bi se umanjila bol, ukočenost i upala, sok od limuna može biti jako koristan. Iscjedite sok od polovine limuna u jednu čašu vode, i popijte to prije jela. Pijte limunadu, nezaslađenu, tokom čitavog dana, prije svakog obroka, kako i pred spavanje.
3. Dijareja.
Može biti prouzrokovana brojnim faktorima, kao nedovoljan unos tečnosti u organizam, ili previše unosa mliječnih proizvoda. Za liječenje dijareje, jednu kašiku soka od limuna promješajte u čašu tople vode. Dodajte i jednu kašiku meda, i konzumirajte to par puta tokom dana.
4. Osjetljiv želudac.
Pojeli ste ogroman obrok, a to šteti vašem želucu. Ako vas muči kiselina i nadutost, trebali biste uzeti nešto što će vam pomoći u procesu varenja hrane, a to je kiselina koju sadrži limunov sok. Izmješajte sok od pola limuna, i pola kašikice sode bikarbone u čašu vode, i popijte to. Djeluje.
5. Bol u grlu.
Limunska kiselina i vitamin C daju limunu antibakterijsko svojstvo, što pomaže u ublažavanju upala. Limunov sok isto tako ojačava imunitet. Naredni put kada vas grlo bude grebalo, potrudite se da bol ublažite i izbacite bakterije uz pomoć limuna. Iscjedite sok od limuna u jednu čašu. Nadopunite je toplom vodom i dobro izmješajte. Konzumirajte tu tečnost nekoliko puta dnevno.