Kako plijesan utječe na vaše zdravlje?

Budž i opasnost po zdravlje

Budž ili plijesan može se nakupljati u vlažnim i slabo provjetravanim sobama. Udisanje plijesni može utjecati na dišne puteve, uzrokujući začepljenje nosa, stezanje u grudima, kašljanje i iritaciju grla.

Kako plijesan utječe na vaše zdravlje?

Izlaganje štetnim agensima u kući može imati velike posljedice na naše zdravlje. Oni koji su stariji od 64 ili mlađi od 7 godina, u prosjeku, kod kuće provode 16 sati dnevno.

Dugotrajno izlaganje visokim nivoima vlage u zatvorenom prostoru može smanjiti funkciju pluća i uzrokovati hronične zdravstvene probleme kao što je astma. Oni koji već pate od astme ili alergija, imaju veću vjerovatnoću da imaju teže simptome kada su izloženi plijesni. Zabrinjavajući podatak Svjetske zdravstvene organizacije pripisuje oko 300 miliona slučajeva astme, koja nastaje u djetinjstvu, upravo plijesni.

Ljudi koji žive u vlažnim kućama također su pod većim rizikom od depresije, što također povećava rizik od respiratornih simptoma i astme.

Najpoznatija vrsta plijesni je "crna plijesan", koja može rasti na građevinskim materijalima oštećenim vodom. Ova plijesan se 1994. godine povezivala s ozbiljnim respiratornim bolestima nakon što je desetero djece iskusilo idiopatsku plućnu hemosiderozu (krvarenje iz pluća), a jedno je umrlo. Ali uprkos značajnom interesu medija i javnosti, uzročna veza nikada nije uspostavljena.

Ko je u opasnosti?

Naučnici se i dalje bore da precizno izmjere utjecaj plijesni na organizam. Plijesan i vlaga, ne samo da mogu pogoršati postojeće respiratorne bolesti, već postoje dokazi da upravo one mogu biti uzročnici. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u hladnijim krajevima 15% stanova ima znakove vlage, a 5% plijesni, dok u toplijim klimatskim uslovima 20% stanova ima vlagu, a 25% plijesni.

Veća je vjerovatnoća da će se vlaga pojaviti u kućama koje su pretrpane i nemaju odgovarajuće grijanje, ventilaciju i izolaciju. Klimatske promjene i njihovi učinci(oluje, obilne kiše i poplave) vjerovatno će dodatno povećati problem s vlagom i plijesni.

Šta možete učiniti?

Pored vidljive plijesni, drugi znaci problema mogu biti: miris plijesni, mrlje od vode, ljuštenje ili pucanje boje ili zida, vlažan podrum i slično. Stručnjaci još uvijek nisu definisali sigurne nivoe vlage u zatvorenom prostoru, stoga, standardi zasnovani na zdravlju ne postoje.

Ipak, postoji nekoliko praktičnih mjera koje možete poduzeti kako biste spriječili ili minimizirali unutrašnju plijesan. To uključuje adekvatno zagrijavanje i izolaciju kako bi se smanjio nivo vlažnosti i kondenzacija.

Instalirajte i koristite odgovarajuću ventilaciju, posebno u vlažnim područjima gdje se može ispuštati para, kao što su kupaonice, praonice i kuhinjske površine.

Tvrde površine očistite koristeći sapun i vodu, ili ako je rast plijesni postojan, može se koristiti otopina za izbjeljivanje. Možda budete morali baciti materijale kao što su tepisi, u zavisnosti od nivoa kontaminacije.

Iako su oni s alergijama i astmom izloženi većem riziku, plijesan može izazvati neke zdravstvene efekte i kod inače zdravih ljudi. Stoga su mjere za smanjenje i sprječavanje plijesni važne svima.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak