Koliko je buđav hljeb opasan?

Baciti ili ne

Nakon što provede par dana izložen zraku, površina hljeba biva prekrivena bijelom ili zelenom buđi. Za većinu ljudi to automatski znači da je prošlo vrijeme mogućeg konzumiranja tog hljeba, te ga se obično rješavaju. Upitani o generalnoj opasnosti od konzumiranja takvog hljeba, stručnjaci nemaju izričit odgovor.

Naime, smatra se da buđ sama po sebi nije toksična, ali da dalji faktori uveliko zavise i od vrsta buđi, a posebno od vrste namirnice.

Kada je riječ konkretno o hljebu, tada je rizik sličan riziku pijenja neprokuhane vode iz neprovjerenih izvora. Kada se radi o bijeloj ili zelenkastoj buđi, može se spasiti ako se ista odstrani s njegove površine zajedno sa još jedinim centimetrom ispod.

S druge strane, postojanje crne, žute ili narandžaste buđi, znači da je faza kvarenja uznapredovala, te se takav hljeb ipak mora baciti.

Ono što mikrobiolozi posebno napominju jeste to da se buđ nikako ne smije mirisati, jer udisanje buđi vrlo lako može izazvati bolesti disajnih puteva.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak