Savjeti uz koje ćete lakše održavati čist dom

Dobra organizacija je najvažnija

Održavanje čistoće u našem domu ponekad izgleda kao bitka koja se svakodnevno nastavlja voditi.

Savjeti uz koje ćete lakše održavati čist dom
Unsplash

Puno domaćinstvo i isti broj sati tokom dana, te posao, obaveze oko djece, kuhanja i još mnoštvo toga ponekad ne ostavljaju dovoljno vremena za pospremanje i održavanje doma. Stoga je važno da steknete učinkovite navike, te da razvijete strategiju za čišćenje doma uz koju će vaša kuća uvijek blistati. Ako želite izbjeći širenje bakterija po vašem domu, Body.ba vam donosi nekoliko metoda koje vam mogu biti korisne:

Trenirajte mozak

Kako biste postali učinkovitiji i efikasniji u čišćenju važno je da promijenite način razmišljanja. Umjesto da odgađate pospremanje sve dok to ne postane neizbježno ili čekanja da obavite kućanske poslove tokom vikenda, pobrinite se da svaki dan uradite barem ponešto za čišćenje. Kada je pred vama gomila kućanskih poslova, te kada ovo postane ciklus koji se ponavlja za koji je potrebno dosta vremena, čišćenje postaje puno teže nego što zapravo jeste. Možete početi tako što ćete steći naviku da odmah odlažete predmete kada zavrište s njima, na primjer suđe, knjige i odjeću. Potaknite i ostale članove porodice da čine isto. Druga je mogućnost da svakih par dana pometete podove i obrišete prašinu za nekoliko minuta kako se prljavština ne bi nakupljala. Također, čim završite s kupanjem, pobrinite se da odmah operete kadu i ogledala.

Zabavite se

Uparite čišćenje s aktivnostima koje volite. Koristite tehnologiju, te tokom čišćenja upalite audio knjigu, podcast ili pustite omiljenu muziku i uz ples pospremite dom. Dok usisavate, perete veš ili slažete ormar, puno bolje ćete se osjećati ako to radite uz muziku ili drugu zabavnu aktivnost. Druga mogućnost je da skupite porodicu i da svima kažete da će dobiti nagradu ako zajedno očistite kuću. Vaša djeca će se radovati zajedničkoj aktivnosti i nagradi, a pomoći ćete im i da steknu naviku i da na čišćenje ne gledaju kao na tešku obavezu, već na osnovnu stvar koja se mora održavati.

Dezinfekcija

Postoje brojna sredstva za čišćenje koja možete kupiti, ali ona su obično puna nezdravih hemikalija. Možete i sami napraviti sredstva za čišćenje, te koristite sirće, sodu bikarbonu i esencijalna ulja kako biste očistili dom i ispunili ga ugodnim mirisima. Redovno dezinfikujte kvake, ručke ormara, česmu, prekidače za svjetlo i daljinski. Kupatilo je zajednički prostor koji zahtijeva posebnu pažnju, ali svakodnevnim održavanjem možete izbjeći gomilanje nereda. Pobrinite se da svaki dan pobrišete pod, wc šolju i lavabo, jer su ovo područja koja se brzo prljaju.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak