Kako pravilno očistiti dom kako biste spriječili širenje koronavirusa?

Održavajte čistoću doma kako biste bili zdravi

Budući da nas koronavirus prisiljava da provodimo više vremena u svojim domovima, važno je da odvojimo vrijeme da shvatimo da, uprkos svemu dobrom što nam naši domovi pružaju, ponekad oni mogu i da negativno utječu na naše zdravlje.

Kako pravilno očistiti dom kako biste spriječili širenje koronavirusa?

Dok se pandemija koronavirusa širi svijetom, pravo je vrijeme da shvatite kako čišćenje može pomoći u sprječavanju širenja bolesti i šta možete učiniti da smanjite rizik od infekcije u vašem domu.

Koronavirus se uglavnom prenosi s osobe na osobu putem sitnih kapljica sline ili drugih tjelesnih tekućina koje lebde u zraku nakon kašlja ili kihanja. Predmeti i površine također mogu biti važni u prenošenju bolesti. Nije sasvim jasno kakvu ulogu igraju u prenošenju novog koronavirusa, ali oni igraju važnu ulogu za srodne viruse poput SARS-a i MERS-a. Međutim, ima smisla da bi nešto zagađeno virusom moglo taj virus i prenijeti, na primjer, ako ga osoba dodirne, a zatim dodirne nos, usta ili lice.

Čišćenje radi smanjivanja količine kontaminacije na površinama može vam pomoći u smanjenju rizika od daljnjeg prenošenja koronavirusa.

Koja je razlika između čišćenja i dezinfekcije?

Postoji razlika između čišćenja i dezinfekcije. Čišćenje znači fizički uklanjanje organskih tvari poput klica i prljavštine s površine. Dezinfekcija znači korištenje hemikalija za uništavanje mikroba na površinama. Čišćenje je vrlo važno, jer organske materije mogu inhibirati ili umanjiti sposobnost dezinfekcijskog sredstva da ubija mikrobe.

Koliko dugo koronavirus može preživjeti u vašem domu?

Nije baš sigurno koliko dugo koronavirus može opstati na površinama. Ako je sličan ostalim koronavirusima, mogao bi da preživjeti nekoliko sati - potencijalno i do nekoliko dana. Koliko dugo može preživjeti može ovisiti o temperaturi, vlazi i površini na kojoj se nalazi.

Šta bi sve moglo biti kontaminirano?

Kada netko kašlje ili kihne, posebno ako ne prekriva usta, vjerovatno će površine koje su blizu njih biti kontaminirane. Ruke su često odgovorne za prijenos patogena s jednog mjesta na drugo, pa u predmeti koje ljudi najčešće dodiruju u najvećoj opasnosti od kontaminacije.

Predmeti koji se često dodiruju mogu uključivati daljinske za televizore, vrata od frižidera, kuhinjske ormariće, kuhinjske površine, slavine, ručke na vratima i naravno telefon.

Šta trebate koristiti za čišćenje i kako?

Koronavirus je osjetljive strukture i ranjiv je u okolini. I toplina i deterdženti, uključujući sapun, mogu zaustaviti njegovo funkcioniranje.

Kontaminirane površine

Ako neka površina postane zagađena ili mislite da bi to mogla biti, čišćenje je običnim dezinfekcijskim sredstvom za kućanstvo može ubiti virus. Ne zaboravite oprati ruke nakon čišćenja (ili upotrijebiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola) i izbjegavati dodirivanje očiju, usta ili nosa.

Postoji mnogo opcija za čišćenje, uključujući papirne ručnike, krpe ili maramice za jednokratnu upotrebu. Ako planirate ponovo koristiti krpu, ne zaboravite da je nakon toga operete i ostavite da se osuši. Pranje krpa u mašini za pranje veša s normalnom tečnošću za pranje vjerovatno će ubiti virus, posebno pri vrućem pranju.

Posuđe i pribor za jelo

Pranje vrućom vodom i deterdžentom dobro je za posuđe i pribor za jelo. Mašina za suđe je još bolja, jer može koristiti topliju vodu nego što to mogu podnijeti vaše ruke.

Odjeća i posteljina

Koristite najtoplije moguće podešavanje za pranje kontaminirane odjeće i osigurajte da se potpuno osuši. Ako rukujete kontaminiranim predmetima, poput peškira ili posteljine, izbjegavajte ih tresti prije pranja, kako biste smanjili rizik od kontaminacije drugih površina. I zapamtite da operete ruke odmah nakon što dodirnete kontaminiranu odjeću.

Imajte na umu da površine igraju ulogu u prenošenju patogena, pa je sprječavanje da one budu kontaminirane na prvom mjestu jednako važno kao i čišćenje. Postoje neke stvari koje možete da učinite da smanjite količinu onečišćenja površina u vašoj kući:

  • Pokrijte kašalj i kihanje, u idealnom slučaju maramicom, ali u suprotnom u lakat, i odmah operite ruke.
  • Često perite ruke, pogotovo nakon odlaska u kupaonicu i prije jela.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak