1 1/9

Prekomjeran unos namirnica koje stvaraju upalu

Svakodnevni postupci zbog kojih stari koža
Svakodnevni postupci zbog kojih stari koža

Namirnice kao što su biljno ulje, margarin, crveno meso, bijeli hljeb ili namirnice pune šećera ne čine nikakvu uslugu vašoj koži. One zapravo stvaraju hroničnu upalu u tijelu, što ubrzava proces starenja.

Kako biste izbjegli rano starenje dopunite vašu ishranu s namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama i alfa linoleinskom kiselinom. Namirnice bogate ovim kiselinama su:  laneno sjeme i ulje, avokado, losos i maslinovo ulje. Ove namirnice će pomoći da koža održi nježan i mekan izgled.

Pored toga, obratite pažnju da unosite mnogo voća i povrća. Svježe namirnice su bogate cinkom, selenom, vitaminom C i beta karotenom koji su ključni za proizvodnju kolagena, što održava kožu snažnom i zategnutom.

Uz to, također obratite pažnju na to da unosite dovoljnu količinu proteina. Smanjeni unos proteina može dovesti do bora i pucanja kože. Kako biste izbjegli ovu pojavu svaki dan unosite minimalno jednu namirnicu koja sadrži udio proteina.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak