Zastrašujući uticaj brze hrane na neplodnost - Body.ba

Udvostručeni rizik

Zastrašujući uticaj brze hrane na neplodnost

Piše: Body.ba

Nedelja, 06.05.2018.

Zastrašujući uticaj brze hrane na neplodnost

Kada god pomislimo da smo saznali sve negativne uticaje brze hrane na ljudski organizam, pojave se novi, prilično zastrašujući podaci. Ovoga puta centar istraživanja bio je na uticaju brze hrane na neplodnost ljudi, a koji je sada i definitivno dokazan. Štaviše, izračunata je i snaga uticaja modernog načina ishrane na taj problem, te ne zvuče ni najmanje lijepo.

Problem što hrana ne samo da je previše bazirana na nezdrave masti, šećer i ogromne količine soli, već i što je sve zagađenija i hemijski jače obrađena, izravno utiče na plodnost.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Human Reproduction, provedeno je nad 5.600 žena u dobi od 18 do 43 godine, a koje su sve bile u ranom stadiju prve trudnoće. 

Njima su postavljena pitanja vezana za način ishrane u mjesecu koji je prethodio trudnoći, te koliko vremena im je bilo potrebno da bi zatrudnjele nakon prvog nastojanja.

Tako je utvrđeno da su žene sa navikom konzumiranja voća tri ili više puta dnevno, zatrudnjele u prosjeku pola mjeseca brže od žena koje voće jedu samo nekoliko puta mjesečno. Posebno značajna razlika u brzini uspješne oplodnje pokazala se u slučaju žena koje su često konzumirale brzu hranu poput hamburgera, pizza, pohovanih krilaca, čipsa i sl. u poređenju sa ženama koje uopšte nemaju takve navike ishrane. Naime, njima je trebalo u prosjeku čak mjesec dana duže za zatrudne.

"Istraživanje je, u širem smislu pokazalo da hrana i prehrambene navike općenito utiču na plodnost. Glavna je poruka istraživanja da je prerađena hrana vrlo loša, a su svježe voće i povrće iznimno dobri za poticanje plodnosti", prokomentarisao je dr. Raj Mathur, sekretar Britanske udruge za fertilitet.

Na osnovu svega navedenog, naučnici savjetuju da osobe koje žele raditi na potomstvu svoju ishranu baziraju na povrću, voću, cijelim sjemenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, dobrim masnoćama, mlijeku i mliječnim proizvodima, te da prije svega eliminišu brzu hranu iz svoje ishrane.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Novi poražavajući dokazi protiv e-cigareta

I one su štetne

Novi poražavajući dokazi protiv e-cigareta

Mijenjanje jednog zla drugim, u kratkim crtama se može opisati prelazak sa običnih cigareta na moderne...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Prirodna prevencija

Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Toplo vrijeme i ugodne ljetne večeri, bili bi neuporedivo ljepši i ugodniji da tu idilu ne kvare male napasti...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Optimisti žive duže i zdravije

Pogled na svijet

Optimisti žive duže i zdravije

Pozitivan pogled na svijet povezan je sa mnoštvom stvari koje su dobre za zdravlje, tvrde naučnici. Veći...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Vježbanje i higijena

Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Mjesta okupljanja velikog broja ljudi po automatizmu su puna i različitih kolonija bakterija. Kada se tome...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)