Zastrašujući uticaj brze hrane na neplodnost - Body.ba

Udvostručeni rizik

Zastrašujući uticaj brze hrane na neplodnost

Piše: Body.ba

Nedelja, 06.05.2018.

Zastrašujući uticaj brze hrane na neplodnost

Kada god pomislimo da smo saznali sve negativne uticaje brze hrane na ljudski organizam, pojave se novi, prilično zastrašujući podaci. Ovoga puta centar istraživanja bio je na uticaju brze hrane na neplodnost ljudi, a koji je sada i definitivno dokazan. Štaviše, izračunata je i snaga uticaja modernog načina ishrane na taj problem, te ne zvuče ni najmanje lijepo.

Problem što hrana ne samo da je previše bazirana na nezdrave masti, šećer i ogromne količine soli, već i što je sve zagađenija i hemijski jače obrađena, izravno utiče na plodnost.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Human Reproduction, provedeno je nad 5.600 žena u dobi od 18 do 43 godine, a koje su sve bile u ranom stadiju prve trudnoće. 

Njima su postavljena pitanja vezana za način ishrane u mjesecu koji je prethodio trudnoći, te koliko vremena im je bilo potrebno da bi zatrudnjele nakon prvog nastojanja.

Tako je utvrđeno da su žene sa navikom konzumiranja voća tri ili više puta dnevno, zatrudnjele u prosjeku pola mjeseca brže od žena koje voće jedu samo nekoliko puta mjesečno. Posebno značajna razlika u brzini uspješne oplodnje pokazala se u slučaju žena koje su često konzumirale brzu hranu poput hamburgera, pizza, pohovanih krilaca, čipsa i sl. u poređenju sa ženama koje uopšte nemaju takve navike ishrane. Naime, njima je trebalo u prosjeku čak mjesec dana duže za zatrudne.

"Istraživanje je, u širem smislu pokazalo da hrana i prehrambene navike općenito utiču na plodnost. Glavna je poruka istraživanja da je prerađena hrana vrlo loša, a su svježe voće i povrće iznimno dobri za poticanje plodnosti", prokomentarisao je dr. Raj Mathur, sekretar Britanske udruge za fertilitet.

Na osnovu svega navedenog, naučnici savjetuju da osobe koje žele raditi na potomstvu svoju ishranu baziraju na povrću, voću, cijelim sjemenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, dobrim masnoćama, mlijeku i mliječnim proizvodima, te da prije svega eliminišu brzu hranu iz svoje ishrane.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Najveći hipohondar ikada 314 puta zvao hitnu pomoć

U 5 godina

Najveći hipohondar ikada 314 puta zvao hitnu pomoć

Psihički poremećaj hipohondrije, karakteriše stalno usmjeravanje pažnje na bol ili istraživanje simptoma sa...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dejana Živković: Lice mi je bilo uništeno

Razlog neprirodnosti

Dejana Živković: Lice mi je bilo uništeno

Srbijanska manekenna poznata po vezi sa najboljim bh. teniserom Damirom Džumuhurom, često je u javnosti...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ana Bavrka u zagrljaju misterioznog muškarca?

Nova ljubav

Ana Bavrka u zagrljaju misterioznog muškarca?

Tajanstveni mladić je zaokupio svu pažnju Ane Bavrke, par je uhvaćen u zajedničkom druženju a Ana nije mogla...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Koliko spavati? Milijarder izazvao burnu raspravu

Nema vremena za san

Koliko spavati? Milijarder izazvao burnu raspravu

Poduzetnik i vizionar kog su maestralni poslovni potezi uveli u svijet najbogatijih ljudi na svijetu Elon...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)