Dosljednost je vrlo važan faktor u svemu

Budite dosljedni

Ako želite postići bilo koje fizičke ciljeve, ne postoji ništa važnije od dosljednosti. Ako niste dosljedni u skladu sa ciljevima, ništa se neće desiti. Povući ćemo paralelu. Razmislite o vrtlarenju. Ako tokom ljeta ne zalijevate cvijeće dvije sedmice, cvijeće će vjerovatno uvenuti. Kasnije, nastojite to kompenzirati i pretjerate sa unosom vode. Cvijeće se vjerovatno uginuti u potpunosti. Kad ljeto dođe i ljudi rade isto sa svojim tijelom, jasno je šta će se desiti.

Dosljednost  je vrlo važan faktor u svemu

Ne budite one osobe koje propuste četiri uzastopna treninga jer je sunčano napolju, ili su prezauzeti, preumorni. A, ako jeste te osobe, onda ne budite one osobe koje se jako trude da nadoknade propušteno, iako su već dovoljno zabrljali. To tako ne funkcioniše. Najvažnije je da budete dosljedni i konstantni sa vježabanjem, jer ne postoji druga opcija.

Rezultati neće doći sporije ako popustite, oni neće doći nikako. Jedno vježbanje vam neće donijete nikakve prednosti. Samo konstantan i postepen rad na željenim mišićima će uzrokovati da se prilagode stresu kojem su izloženi.

Druga paralela uključuje čovjeka starije dobi, koji želi da pokosi vrt. Sutradan se probudi sa bolovima u mišićima. Mišići su obavljali posao iznad svojih svakodnevnih radnji. Ova aktivnost se ne razlikuje mnogo od dizanja tegova. Čovjek nije jači nakon toga i ne izgleda drugačije. I ne govorimo o napretku koji je neznatan pa se ne može izmjeriti, nego napretka nema uopšte. Njegovo tijelo zna da će još mnogo vremena proći do novog košenja trave, s toga se ne mora prilagoditi na neku promjenu. Sva bol u mišića je nastala zbog toga šta su radili iznad svojih granica, ali nisu dobili dovoljan razlog da postanu jači i u boljoj formi.

Ali, ako počne kositi travu svaki dan u sedmici, tijelo će znati prepoznati da redovna jutarnja bol nije najbolja opcija i početi će se navikavati nakon određenog vremena na te nove „normalne svakodnevne aktivnosti“.

Tijelo nikad ne odgovara na jedno vježbanje, bez obzira koliko velik trud bio uložen u to. To jednostavno tako ne funkiconiše. Gotovo sve u vezi tijela je po prirodi lijeno i konzervativno. Posmatrajte broj otkucaja srca kad počnete vježbati. Ono ne želi pumpati brže, pa prvo nastoji povećati promjer krvni žila, da stvori više prostora za krv. Kad to postane malo, povećava volumen krvi pri svakom pumpanju. Kad to ne bude dovoljno, broj otkucaja srca se promijeni. Sve u tijelu je lijeno i konzervativno i minimalno odgovara na uručene zahtjeve. Zašto mislite da će djelovati drugačije na hipertrofiju i poboljšanje snage? Zbog nečeg što ima bezbroj reakcija, procedura i mehanizama, koji simultano reaguju u velikim serijama prije nego se išta desi?

Jedini način da se tijelo navikne jeste da shvati da mu je to nužnost. Do tad, ono neće davati nikakav odgovor. Kako da mu date do znanja da je to nužno? S dosljednošću, drugog načina nema. Morate pustiti tijelo da prođe kroz određene količine stresa, zbog dosljednosti da povjeruje da se mora prilagoditi na nove standarde. Kad dođe do promjene od vježbanja do novih standarda života, tijelo se mijenja. Neće se prilagoditi na vježbanje, ali će se svakako prilagoditi na novi način života, zbog opstanka. S toga, stvorite novi stil života koji će natjerati tijelo da se prilagodi. Morate biti dosljedni u svemu što radite – ishrana i vježbe – jer nije zabavno besmisleno gubiti velike količine energije. Konzistentnost je vrlo važan faktor u svemu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak