Popularne naočale mogu ugroziti vaše zdravlje - Body.ba

Vodeći trend sezone

Popularne naočale mogu ugroziti vaše zdravlje

Piše: Selma

Četvrtak, 12.07.2018.

Popularne naočale mogu ugroziti vaše zdravlje

Minijaturne sunčane naočale su bez dvojbe jedan od vodećih trendova sezone. Iako je povratak ovog trenda iz devedesetih ispočetka kod mnogih izazivao podsmjeh, sada su postale megapopularne zahvaljujući brojnim slavnim trendsetericama koje ove sezone biraju upravo takve modele.

Sigurni smo da su se i brojne protivnice trenda među vama u međuvremenu predomislile jer ih u posljednje vrijeme viđamo posvuda, no važno je znati da ovakve sunčane naočale imaju i jednu veliku manu.

Naime, kao što svi znamo, primarna svrha sunčanih naočala jest zaštiti oči od štetnog UV zračenja, što minijaturne sunčane naočale baš i ne ispunjavaju.

"Stakla na ovakvim sunčanim naočalama obično su toliko mala da ni ne prekrivaju cijelo oko, pa je logično da će vam sunčeve zrake doprijeti direktno do očiju, pogotovo ako ih nosite po sredini nosa što je, čini mi se, i u trendu," objasnio je za BuzzFeed oftalmolog Andrew Iwach.

Pretjerana izloženost očiju štetnom UV zračenju može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

"Rizik je još veći preko ljeta jer su UV zračenja i do tri puta jače nego tijekom ostatka godine. Ovo nisu ni naočale koje želite nositi na plaži ili bazenu, jer voda reflektira svjetlost pa je izloženost UV zrakama još veća," upozorava oftalmolog te naglašava i da ovakve sunčane naočale neće dovoljno dobro zaštiti vaše oči ni od vjetra.

Stoga, ako vam se ovaj trend baš jako sviđa i htjele biste ljeto provesti s mini sunčanim naočalama, dobro bi bilo nabaviti i jedne s nešto većim staklima, koje ćete nositi kada sunce najviše zapeče i zaštiti svoje oči jer u protivnom riskirate opekotine od sunca (da to se može dogoditi i na očima) te slabljenje pa čak i potpuni gubitak vida i brojne druge zdravstvene probleme na koje upozorava oftalmolog.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Prirodna prevencija

Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Toplo vrijeme i ugodne ljetne večeri, bili bi neuporedivo ljepši i ugodniji da tu idilu ne kvare male napasti...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Optimisti žive duže i zdravije

Pogled na svijet

Optimisti žive duže i zdravije

Pozitivan pogled na svijet povezan je sa mnoštvom stvari koje su dobre za zdravlje, tvrde naučnici. Veći...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Vježbanje i higijena

Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Mjesta okupljanja velikog broja ljudi po automatizmu su puna i različitih kolonija bakterija. Kada se tome...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Da li je plus size model?

Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Plus size modeli redovno izazivaju polemiku i diskusiju u javnosti, i dok ih neki slave, drugi ih kritikuju,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)