Zašto se javljaju napadi panike i kako ih se osloboditi

Kako da si pomognete u "mračnom" trenutku

Napadi panike su stanje u kojem osoba doživljava neobjašnjiv osjećaj teške tjeskobe, često bez razloga.

Zašto se javljaju napadi panike i kako ih se osloboditi

Proces prati ubrzani rad srca, osjećaj gušenja, bol u prsima, suha usta, utrnulost udova i sve veći strah. Osoba se boji izgubiti kontrolu nad sobom, joj se da se u momentu može dogoditi srčani ili moždani udar. Takve misli samo povećavaju tjeskobu, iako često kratkotrajnu.

Simptomi i uzroci napadaja panike

Postoji nekoliko razloga zašto se javljaju napadi panike: psihološki, medicinska priroda, izloženost određenim tvarima, genetska predispozicija. Napadi panike često se javljaju iznenada, bez vidljivog uzroka. Proces počinje tjeskobom, lupanjem srca, osjećajem nadolazeće opasnosti, strahom od gubitka kontrole nad situacijom, od umiranja.

Simptomi mogu dostići vrhunac u roku od nekoliko minuta. Napad panike često se događa na mjestima s puno ljudi: s vremenom se može formirati strah od izlaska iz kuće. Također, napadi se mogu ponoviti noću ili u mraku.

Glavni znakovi napada panike:

ubrzan puls;
znojenje;
osjećaj nedostatka zraka;
otežano disanje ili otežano disanje;
zimica ili drhtavica;
trnci u udovima;
bol ili težina u prsima;
mučnina i vrtoglavica;
strah od toga da će poludjeti ili smrti;
osjećaj knedle u grlu;
povišena temperatura;
proliv
visoki krvni tlak.

Napadi panike češći su kod osoba sa slabim živčanim sustavom. Proces postaje posljedica nagomilanog stresa ili nespremnosti (nemogućnosti) da se on svjesno oslobodi. Ponekad se napad panike javlja nesvjesno kao društveno odobrena izlika za nedonošenje odluka ili preuzimanje odgovornosti. U takvim slučajevima morate si postaviti pitanje: "Koja je korist od napada panike?".

Kako liječiti napade panike

Napadi panike mogu se liječiti sami, indicirana je i tjelesna psihoterapija i seanse s psihoterapeutom. Lijekove i antidepresive može propisati samo liječnik.

Kako si pomoći tokom napada panike

Za ublažavanje stanja u vrijeme napadaja panike potrebno je:

- pokušajte shvatiti da takvo stanje ne prijeti vašem životu;
- obratite pozornost na vrijeme: obično napad ne traje više od 15 minuta. Praćenje vremena može pomoći u smanjenju tjeskobe i ometanja;
- "udahnite" napad panike. Svjesno usporite disanje, duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta;
- piti toplu slatku vodu, čaj ili kolu. Napitak će podići razinu šećera u krvi, koja se snižava tijekom napadaja panike;
- stavite dlan na prsa i naglas recite što mislite i osjećate. Nemojte kontrolirati proces i svoje misli: činite to dok ne shvatite da se napad panike povukao;
- usredotočite se na okolinu i predmete okolo, navedite sve što vidite;
- ako imate dovoljno samokontrole, pokušajte ublažiti adrenalin: trčite, skačite, čučnite;
- unaprijed preuzmite aplikaciju na svoj telefon, na primjer: "Stress Ball", "Anti-Panic" ili "No Panic". Mogu pomoći tijekom napada ili kao preventivna mjera.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak