Restorani i higijena

Ispovijest kuhara: Zašto je najbolje jesti kući?

Piše: Body.ba

Petak, 09.09.2016.

Spremanje hrane iziskuje vrijeme, energiju i volju, a kako smo sa svih strana okruženi restoranima svih vrsta hrane, do čijih više nego ukusnih proizvoda se može doći i preko jednog jedinog poziva telefonom, sve više osoba se odlučuje upravo za takav način ishrane.

Praktičniji je i jedina zamjerka mu je što je skuplji, ali za osobe dubljeg džepa ni to nije problematično. Ipak, postoji jedan mnogo veći problem, i slobodno se može reći da je prava sreća što se slabo zna o tome jer bi život u suprotnom postao mnogo komplikovaniji. Tek kada slušamo osobe koje rade u kuhinjama restorana, postajemo potpuno svjesni toga.

Riječ nije ni o čemu drugom do o higijeni, koja je, očigledno, na potpuno visokom nivou samo onda kada sami pripremamo sebi hranu, i to bez obzira na renome restorana brze ili bilo koje druge vrste hrane.

"Ponekad se namirnice koriste i trostruko duže nakon isteka roka. Sam ne bih jeo ništa jer ni suđe često nije dobro oprano. Salata se priprema golim rukama i to rade ljudi koje nikad nisam vidio da peru ruke, a barataju novcem, prljavim suđem i čime sve ne", ispovijest je osobe koja je uposlena u dva restorana.

Osoba koja radi u jednom kineskom sushi baru iznijela je još degutantnije stvari:

"Radim u jednom sushi restoranu. Nikad, ali baš nikad nemojte naručiti "spicy yellowtail" ili "“spicy Hamachi roll". To je u osnovi meso za riblji burger. Svi ostaci od rezanja i sjeckanja različitih vrsta ribe čuvaju se zajedno, sjeckaju i miješaju sa sriracha umakom. Nikad nije svježe i nikad ne znate što jedete. Mrzim to raditi i prodavati, a svaki kuhar će se složiti. Ali to je jednostavan način za zaraditi novac s nečim što je zapravo otpad", iskren je kuhar.

Interesatna je i ispovijest vezana za "zdrave" dodatke jelima i pićima, koja su ponovo prošla tretman rukama u kojima je par sekundi ranije bila hrpa prljavih novčanica:

"Dodatke hrani, ali i piću treba izbjegavati. Limuni, limeta, narandže i slično gotovo nikad se ne operu kako treba, a konobari i poslužitelji uzimaju ih rukama u 95 posto slučajeva".

Ukratko, svi se slažu s jednim, da je sopstveno pripremanje hrane i jelo kod kuće, uvijek najsigurnija opcija.

Mnogo dobar tekst,mislim da bi ljudi trebalo mnogo vise da povedu racuna o ovim stvarima.Trebalo bi i vise clanaka jer ipak se ovo tice direktno naseg zdravlja.Nismo ni svesni koliko raynih bakterija unesemo preko ovakve hrane.

- Tanja

Utorak, 18.10.2016. 08:55,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>15 najboljih namirnica za borbu protiv sala

Istopite masne naslage

15 najboljih namirnica za borbu protiv sala

Odabir hrane koja se unosi u organizam, direktno je vezan za način funkcionisanja tijela i u konačnici za sam...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Slabo poznati impresivni efekat bijelog luka

Protiv bradavica

Slabo poznati impresivni efekat bijelog luka

Poznat kao "prirodni antibiotik", bijeli luk je pravo nutricionističko čudo čije je vitamine i minerale u...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Kraj vodenoj debljini: Pravila brze transformacije

Eliminišite potkožnu vodu

Kraj vodenoj debljini: Pravila brze transformacije

Iako je voda najvažniji element bez kog nema života i koji čini čak oko 70 posto ljudskog tijela, fitness...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)