Da li su japanke loše za zdravlje? - Body.ba

Saznajte

Da li su japanke loše za zdravlje?

Piše: Body.ba

Nedelja, 14.07.2013.

Da li su japanke loše za zdravlje?

Popularne japanke spadaju u najpraktičniju ljetnu obuću jer su lake za nošenje i dozvoljavaju stopalima da dišu. Ipak, njih ne biste trebali nositi često jer mogu biti razlog za bezbroj zdravstvenih problema. Zbog samog izgleda japanki, i zbog činjenice da su to otvorene papuče, one slobodno dozvoljavaju stopalima da se kreću, ali istovremeno vas tjeraju na nesvjestan napor.

Zato, ukoliko ih često nosite, uzrokovat će opterećenja na vaše mišiće, što može biti uzrok pojave tendinitisa, a moguće su i upale tetiva, koje povezuju mišiće sa kostima. Tendinitis može biti jako bolan, ali i da rezultira oštećenju tetiva. Predugo nošenje ove obuće može uzrokovati pojavu plikova, jer često premještanje stopala koje često dodiruju i pod, može uzrokovati osjećaj trenja na stopala, usljed kojeg dolazi do pojave plikova. Podloga na kojoj stojite na japanka je jako tanka, pa pri dugom pješačenju, kosti su pod velikim pritiskom i u određenim situacijama može doći doći i do manjih povreda kostiju. Izloženost plastici, koži ili nekom drugom materijalu u predjelu između prstiju isto tako može uzrokovati pojavu bolnih plikova, koje se ispunjavaju s tečnošću, kako bi zaštitili unutrašnji sloj kože.


Zbog činjenice što su japanke napravljenje od puno manje materijala od ostale obuće, ne mogu nogama ponuditi dobru podlogu, zato je naš hod u njima jako drugačiji. Koraci su kraći, a petama udarmo od pod. To je razlog zbog kojeg nas često bole noge od dugog pješačenja u papučama, ali i sve to može dovesti do oštećenja zglobova, koljena, kukova i leđa. Ipak ekspreti tvrde da japanke ne mogu uzrokovati ove probleme ukoliko ih nosite samo ponekad, kao na bazen ili na plažu. Ove opasne posljedice mogu pretrpiti osobe koje nose ovaj vid papuča dugi vremenski period.


Kada kupujtete japanka, obratite pažnju na izbor veličine. Ne kupujte premale, u kojima će vam prsti i pete biti vani. Svakako provjerite i njihovu elastičnost. One koje mogu u cjelosi da se saviju, nisu dobar izbor jer je vašim nogama potrebna čvrsta podloga. Najbolji izbor japanki su one koje imaju kajšić na zglobu, jer to obezbjeđuje stopalima čvrstinu, a kada je u pitanju materijal, najbolji su izbor svakako kožne japanke, jer vam one neće uzrokovati pojavu plikova. Ono što je jako bitan faktor je, da japanke trebate mijenjati svake godine, jer se njihova guma lako i brzo tanji, a to u bilo kom slučaju nije dobro za vaša leđa, kosti i mišiće. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Koliko treninga sedmično je dovoljno?

Pronađite balans

Koliko treninga sedmično je dovoljno?

Koliko treninga na sedmičnoj osnovi je u stvari idealan broj, koliko fizičke aktivnosti vodi do...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pušenje i treninzi: zašto je to loša kombinacija

Nerijetko viđeni spoj

Pušenje i treninzi: zašto je to loša kombinacija

Spoj nespojivog, fizičkog izazova za organizam koji pročišćava pluća i pokreće krvotok sa dubokim udisanjem...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bol u donjim leđima: 4 koraka koja ga otklanjaju

Spas za bolna leđa

Bol u donjim leđima: 4 koraka koja ga otklanjaju

Bol u donjem dijelu leđa obično je izazvan jednim od tri razloga - skraćenim mišićima u predjelu kukova,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)