Najpoznatiji Mr. Olympia

Arnold Schwarzenegger: Vječna ikona bodybuildinga

Piše: Body.ba

Utorak, 19.11.2013.

I svi oni koji nemaju ni najmanje znanja o bodybuildingu kao zasebnoj sportskoj disciplini, jako dobro znaju ko je veliki Arnold Schwarzenegger. Rođeni Austrijanac koji je ostvario svoj "američki san", na najbolji mogući način je širokoj javnosti prikazao kako izgleda istinski Mr. Olympia, te je njegov doprinos popularizaciji bodybuildinga jednostavno neizmjeran.

Rođen u Thalu u Austriji 30. jula 1947. godine, još kao petnaestogodišnjak je počeo sa treninzima, sa kojima nije prestajao ni za vrijeme odsluživanja vojnog roka, a kako je veći dio dana provodio u tenku, bio je primoran pripremati posebne gainere kako bi održao masu.

Već 1968. godine, mladi Arnold Schwarzenegger kreće na putovanje koje će se ispostaviti kao ključna tačka njegove velike karijere i života uopšte. Detalj koji najbolje oslikava to kako je od praktično ničega napravio sve, slika je budućeg Terminatora na aerodromu sa svega 20 dolara u džepu i bez znanja engleskog jezika.

Ipak, brzo se snašao, te već iduće godine na velikom takmičenju Mr. Olympia tadašnjem braniocu titule velikanu Sergiju Olivi predstavlja najjaču konkurenciju, ali ipak ostaje poražen, te na trijumf čeka do naredne 1970. godine. U narednim godinama velikom Arnoldu nije bilo ravnog, pa ostaje apsolutni vladar bodybulding svijeta sve do 1975. godine. Pet godina kasnije ponovo se uspio vratiti na tron, tako da najpoznatije lice bodybuildinga u svoje vitrine stavlja i tada rekordnu sedmu titulu Mr. Olympije.

Uporedo sa karijerom bodybuildera, Schwarzenegger je razvijao i glumačku karijeru, a svoj filmski prvijenac "Herkul u New Yorku" ostvario je 1969. godine. U narednim godinama postao je poznat širom svijeta, uporedo predstavljajući bodybuilding svijetu, kao disciplinu koja je sve do njegove pojave bila prilično marginalizovana.

Sa uspjehom je nastavio i na drugim poljima, pa 1979. godine diplomira međunarodni marketing i menadžment na Univerzitetu u Wisconsinu, a četiri godine kasnije dobija i američko državljanstvo. Svoju popularnost je uspio kasnije iskoristiti i u političkim vodama, gdje je 2003. godine proglašen za guvernera Savezne američke države Californije.

Arnold Schwarzenegger je definitivno osoba čiji životni put i savjeti predstavljaju najveću moguću inspiraciju za mlade naraštaje, i sasvim sigurno najpopularniji Mr. Olympia svih vremena.

arnold je jedan jedini

- arnold

Utorak, 19.11.2013. 21:14,

Prijavi neprimjeren komentar


GORE ROKI,DOLE SMOKI :D

- LOLA

Utorak, 26.11.2013. 23:29,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Citati slavnih bodybuildera koji će vas motivisati

Motivacija za sve što rad

Citati slavnih bodybuildera koji će vas motivisati

P bodybuilderi prije svega moraju imati monstruozno veliku snagu uma, istu onu koja je potrebna svakom drugom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dosadno zar ne? 10 najčešćih pitanja bodybuilderu

Maltretiranje pitanjima

Dosadno zar ne? 10 najčešćih pitanja bodybuilderu

Ogromna posvećenost i ulaganja na granici bankrota, sati i vježbanja svakoga dana, litri prolivenog znoja,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Najveći bodybuilding čudaci na svijetu

Ljudi koje morate vidjeti

Najveći bodybuilding čudaci na svijetu

Bodybuilding je prošao dug put od svojih zlatnih dana pa do danas. Bodybuilderi su mnogo drugačiji, veći su,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bodybuilderi uz koje Ronnie Coleman izgleda mali

I oni postoje

Bodybuilderi uz koje Ronnie Coleman izgleda mali

Kada god se govori o velikim, najvećim bodybuilderima, osmerostruki Mr. Olympia Ronnie Coleman jednostavno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)