Savjeti velikana

Dennis Wolf: 4 najveće greške kod treninga prsa

Piše: Body.ba

Petak, 20.02.2015.

Dennis Wolf je jedan od najuspješnijih bodybuildera današnjice. Jedini je čovjek koji može ugroziti nedodirljivi dvojac na svjetskom tronu - Kai Greenea i Mr. Olympiju Phila Heatha. Zbog toga, savjeti profesionalaca poput njega imaju posebnu težinu.

Veliki Nijemac je sve mišićne partije na svom tijelu doveo skoro pa do savršenog nivoa, a snažno razvijena prsa su samo jedan od njegovih aduta.

Zbog toga je on jedna od najrelevantnijih osoba za davanje savjeta kada je riječ o treningu prsa. Budući da je u bodybuildingu najveći problem otkriti i prevazići greške, on želi skrenuti pažnju na najčešćih pet stvari koje se rade krivo tokom treninga čuvenih pectoralisa:

Kada vježbati prsa

"Trening prsa se može iskombinovati sa treningom nečega kao što su bicepsi ili tricepsi, ili se može raditi jedan dan zasebno. Ja mislim da nije dobra ideja trenirati prsa isti dan kao i ramena. Postoji toliko mnogo preklapanja kada su u pitanju ove dvije mišićne grupe, i kao rezultat toga, obje bivaju pogođene. Kao i sa bilo kojom drugom mišićnom grupom, ako su vam prsa slabo područje, predlažem da se njihov trening izvodi prvi nakon dana ili dva odmora". 

Na šta se fokusirati

"Zavisno od genetike, neki od dijelova, gornji ili donji će odgovarati lakše. Može se desiti da je isto i sa oba dijela, ali većini momaka je gornji dio prsa teže izgraditi. Treba dobro pogledati svoja prsa i otkriti na čemu treba raditi, a to je ono što treba biti glavni prioritet". 

Promjene trening programa

"Ovo se odnosi na svaki dio tijela, zaista. Ja viđam momke koji slijede identičnu trening rutinu i koriste iste težine mjesec za mjesecom, godinu za godinom, i naravno oni uvijek izgledaju isto. Vaši mišići se adaptiraju na određeni način vježbanja i morate promijeniti stvari, bilo da su to vježbe koje izvodite, broj ponavljanja i slično".

Veza uma i mišića

"Ponovo, ovo se odnosi na sve, ali često to viđam kod treninga prsa. Momci su toliko skoncentrisani na velike težine i impresioniranje sviju u teretani da postanu weightlifteri umjesto bodybuildera. Osjetite kontrakciju pektoralisa i istezanje dok izvodite ponavljanja. Tada ćete osjetiti rad prsa i pumpu, ili jednostavno nešto ne radite dobro. Nikada se nemojte bojati toga da stavite manje kilaže, ako će to u stvari omogućiti da mišići bolje rade.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Šta pokloniti zaljubljenicima u fitness?

Najbolje ideje

Šta pokloniti zaljubljenicima u fitness?

Ljubitelji fitnessa, rekreativci i profesionalci, zbog same prirode onoga čime se bave, sasvim očekivano po...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zbog čega "dan nogu" nikada ne treba preskakati

Ne želite izgledati ovako

Zbog čega "dan nogu" nikada ne treba preskakati

Vježbanje mišića nogu nikada nije bilo toliko aktraktivno kao na primjer vježbanje mišića ruku ili prsa, pa...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet najbogatijih bodybuildera svih vremena

Finansijski najuspješniji

Pet najbogatijih bodybuildera svih vremena

Da se sva velika odricanja zbog žestokih treninga, striktno određene ishrane i svega ostalog što uz to ide,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Citati slavnih bodybuildera koji će vas motivisati

Motivacija za sve što rad

Citati slavnih bodybuildera koji će vas motivisati

P bodybuilderi prije svega moraju imati monstruozno veliku snagu uma, istu onu koja je potrebna svakom drugom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)