Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića? - Body.ba

Čuveni suplement

Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića?

Piše: Body.ba

Četvrtak, 26.02.2015.

Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića?

Nakon whey proteina, kreatin i njegovi pripravci spadaju definitivno među najpoznatije suplemente koje vježbači u teretanama koriste. Ipak, mnogi imaju pogrešna očekivanja od pomenutog dodatka ishrani, pa je krajnje vrijeme da razjasnimo čemu on služi.

Odgovor na pitanje šta zapravo kreatin radi, istovremeno je odgovor i na pitanje postavljeno u naslovu. Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića?

Kreatin je jedan od elemenata koji prilikom normalne ishrane u organizam unosimo jedući crveno meso. Efekat je nemoguće postići jedući, dakle, samo tu vrstu mesa, jer ne samo što je sadržan u maloj količini, već bi to značilo da u organizam moramo unijeti i previše svega ostalog zbog željenog efekta.

Zbog toga se kreatin industrijski izdvaja, te prodaje zasebno. Vrativši se na pitanje, odmah moramo istaknuti da je povlačenje vode u mišiće njegova osnovna i najčuvenija osobina.

Samim tim, kada se zna kratko pojašnjenje šta radi, postaje logično da kreatin ne može i nema nikakve logike da postaje jedan od direktnih faktora izgradnje mišića. Međutim, indirektno itekako djeluje na napredak.

Kada se voda povuče u mišiće, činjenica je da postanu mnogo čvršći, veći, ali i jači i izdržljiviji. Te posljednje dvije promjene se mogu snažno iskoristiti za postizanje enormnog napretka i rušenje granica pri treniranju, a to onda samo donosi velike promjene i veliki istinski napredak mišića.

Problem je kod osoba koje nisu svjesne stvarnih efekata kreatina, i koje prilikom korištenja ovog suplementa svoje treninge i ne pokušavaju podići na veći nivo. Oni opet ostvare znatan napredak u izgledu i tonusu mišića, ali to je onda samo privremeno, jer već nakon prestanka unosa kreatina i preporučenih većih količina vode, i mišići splasnu i na njihovo razočarenje se vrate u početno stanje.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)