2 2/2

2. Latovi

Mišići koje je najteže izgraditi
Mišići koje je najteže izgraditi

Latissimus dorsi predstavljaju velike mišiće ljudskog tijela koji prekrivaju najveći dio leđa. Problem koji se veže za ovu grupu mišića je teškoća njihovog izoliranja i zatim pogađanja izvođenjem teških vježbi. 

Prvi i osnovni korak ka rješavanju tog problema je smanjenje radne kilaže, koja kada je prevelika jednostavno iziskuje učešće bicepsa i ostalih mišića u radu. Nakon toga, pažnju treba posvetiti izvođenju kompletnog opsega pokreta, od vrha pa sve do spuštanja šipke na lat mašini skoro do doticanja samih prsa. Podizanje na vratilu mnogo pomaže pri razvoju tih mišića, a dosta naprednijih vježbača u teretanama izvodi otežana podizanja na vratilu vežuću ploče tegova za pojas.

Pozicija laktova igra veliku ulogu kod pogađala latissimusa, pa tako uz šire laktove pogađaju se gornji dijelovi latova, dok laktovi okrenuti više prema unutra znače da će biti jači akcenat na donjem dijelu latissimusa. Prilikom izvođenja ove vježbe veoma je važna koncentracija i jaka veza uma i mišića.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak