Odlični trik na bench potisku o kom niko ne priča - Body.ba

Sastavljanje šipke

Odlični trik na bench potisku o kom niko ne priča

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 12.03.2018.

Bodybuilderi i rekreativni vježbači trebali bi raditi određene stvari suprotno od powerliftera, a za to postoje i jako valjani razlozi.

Kada je riječ o tehničkim elementima izvođenja vježbi, obični vježbači i bodybuilderi prečesto posuđuju tehnike od powerliftera, što u većini situacija nikako nije u skladu s njihovim ciljevima samog tjeranja mišića na rast.

Tako u slučaju bench potiska kao širom svijeta omiljene vježbe u teretanama, često primijenjivani trik glasi - za savladavanje većih težina šipku treba "razvlačiti" tokom dizanja.

Svi znamo da takav princip vježbanja aktivira mišiće gornjeg dijela leđa pa je dizanje dosta stabilnije, ali za samo pogađanje mišića prsa i njihovo primoravanje na rast, to nije toliko dobra stvar.

Tokom dizanja tereta, vlakna mišića u prsima se kreću skoro u horizontalnom pravcu prema unutra. Stoga je za bodybuildere i rekreativce koji žele izgraditi mišiće prsa, mnogo bolje pritisak staviti sa strana prema unutra "skupljajući" šipku za vrijeme guranja tereta.

Takva dodatna tenzija potiče prsa na čvrsto držanje kontrakcije tokom kompletnog pokreta, a što je jedan od glavnih elemenata kod izvođenja svih vježbi od strane bodybuildera. Čvrsta kontrakcija i maksimalno istezanje, zlatna su dva elementa najzaslužnija za izgradnju svakog mišića.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Kada politika kroji rezultate sportskih takmičenja

Hadi Choopan kao žrtva

Kada politika kroji rezultate sportskih takmičenja

Ono što je Svjetsko prvenstvo u fudbalu, to je Mr. Olympia u svijetu bodybuildinga. To takmičenje je san svih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Od Playboy modela do kraljice fitnessa

Upoznajte Michelle Lewin

Od Playboy modela do kraljice fitnessa

Michelle Lewin je rođena 25. februara 1986. godine u Venecueli, ali je s majkom još kao veoma mlada napustila...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I nakon operacije srca, Terminator je opet tu!

Mislili su da je gotov

I nakon operacije srca, Terminator je opet tu!

Prije samo nekoliko mjeseci, Arnold Schwarzenegger je bio na operacionom stolu, a komplikacija prilikom...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Kada Sonia uđe u teretanu, svi padnu u drugi plan

Kolumbijska bodybuilderka

Kada Sonia uđe u teretanu, svi padnu u drugi plan

Sonia Isaza je poznata kolumbijska profesionalna bodybuilderka i fitness model koju na Instagramu prati više...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)