Odlični trik na bench potisku o kom niko ne priča - Body.ba

Sastavljanje šipke

Odlični trik na bench potisku o kom niko ne priča

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 12.03.2018.

Bodybuilderi i rekreativni vježbači trebali bi raditi određene stvari suprotno od powerliftera, a za to postoje i jako valjani razlozi.

Kada je riječ o tehničkim elementima izvođenja vježbi, obični vježbači i bodybuilderi prečesto posuđuju tehnike od powerliftera, što u većini situacija nikako nije u skladu s njihovim ciljevima samog tjeranja mišića na rast.

Tako u slučaju bench potiska kao širom svijeta omiljene vježbe u teretanama, često primijenjivani trik glasi - za savladavanje većih težina šipku treba "razvlačiti" tokom dizanja.

Svi znamo da takav princip vježbanja aktivira mišiće gornjeg dijela leđa pa je dizanje dosta stabilnije, ali za samo pogađanje mišića prsa i njihovo primoravanje na rast, to nije toliko dobra stvar.

Tokom dizanja tereta, vlakna mišića u prsima se kreću skoro u horizontalnom pravcu prema unutra. Stoga je za bodybuildere i rekreativce koji žele izgraditi mišiće prsa, mnogo bolje pritisak staviti sa strana prema unutra "skupljajući" šipku za vrijeme guranja tereta.

Takva dodatna tenzija potiče prsa na čvrsto držanje kontrakcije tokom kompletnog pokreta, a što je jedan od glavnih elemenata kod izvođenja svih vježbi od strane bodybuildera. Čvrsta kontrakcija i maksimalno istezanje, zlatna su dva elementa najzaslužnija za izgradnju svakog mišića.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Kai Greene u filmskom debiju o MMA borbama

Slavni bodybuilder

Kai Greene u filmskom debiju o MMA borbama

Jedan od najpopularnijih bodybuildera današnjice Amerikanac Kai Greene, debitovat će na velikom platnu sa...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Div u problemima: Martyn Ford operisao stomak

Već izgubio 20 kg

Div u problemima: Martyn Ford operisao stomak

Martyn Ford je jedan od najkarakterističnijih likova u svijetu bodybuildinga. Njegov, najblaže rečeno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Arnold u teretani i nakon teške operacije srca

Nakon dva mjeseca

Arnold u teretani i nakon teške operacije srca

Dva mjeseca nakon što je operisao srce i po drugi put u životu zamijenio aortne valvule, Arnold...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Nakon moždanog udara Mirsadu Terzi potrebna pomoć

Velikan bh. bodybuinga

Nakon moždanog udara Mirsadu Terzi potrebna pomoć

Najuspješniji bosanskohercegovački bodybuilder, nosilac IFBB PRO karte i selektor bodybuilding reprezentacije...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)