Odlični trik na bench potisku o kom niko ne priča - Body.ba

Sastavljanje šipke

Odlični trik na bench potisku o kom niko ne priča

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 12.03.2018.

Bodybuilderi i rekreativni vježbači trebali bi raditi određene stvari suprotno od powerliftera, a za to postoje i jako valjani razlozi.

Kada je riječ o tehničkim elementima izvođenja vježbi, obični vježbači i bodybuilderi prečesto posuđuju tehnike od powerliftera, što u većini situacija nikako nije u skladu s njihovim ciljevima samog tjeranja mišića na rast.

Tako u slučaju bench potiska kao širom svijeta omiljene vježbe u teretanama, često primijenjivani trik glasi - za savladavanje većih težina šipku treba "razvlačiti" tokom dizanja.

Svi znamo da takav princip vježbanja aktivira mišiće gornjeg dijela leđa pa je dizanje dosta stabilnije, ali za samo pogađanje mišića prsa i njihovo primoravanje na rast, to nije toliko dobra stvar.

Tokom dizanja tereta, vlakna mišića u prsima se kreću skoro u horizontalnom pravcu prema unutra. Stoga je za bodybuildere i rekreativce koji žele izgraditi mišiće prsa, mnogo bolje pritisak staviti sa strana prema unutra "skupljajući" šipku za vrijeme guranja tereta.

Takva dodatna tenzija potiče prsa na čvrsto držanje kontrakcije tokom kompletnog pokreta, a što je jedan od glavnih elemenata kod izvođenja svih vježbi od strane bodybuildera. Čvrsta kontrakcija i maksimalno istezanje, zlatna su dva elementa najzaslužnija za izgradnju svakog mišića.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Phil Heath odgovorio Shawnu Rayju ko je bolji

Prepucavanje asova

Phil Heath odgovorio Shawnu Rayju ko je bolji

Sedmerostruki Mr. Olympia Phil Heath, poznat je kao osoba koja nerijetko daje žestoke odgovore svima koji ga...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>71-godišnjak fascinira: Stallone ponovo u teretani

Legendarni glumac

71-godišnjak fascinira: Stallone ponovo u teretani

Legendarni glumac Silvester Stallone ponovo trenira punom parom i priprema tijelo za novi veteranski mišićavi...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Motivišite se uz superheroje stvarnog života

Mass monster motivacija

Motivišite se uz superheroje stvarnog života

Motivacija je ključ uspjeha u svakom poslu i u savladavanju svakog velikog izazova. Za izgradnju tijela do...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Luda transformacija leđa Artemusa Dolgina

15 godina rada

Luda transformacija leđa Artemusa Dolgina

Artemus Dolgin je IFBB PRO bodybuilder koji živi jednim posve drugačijim životom. Izgradio je tijelo doslovno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)