Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga - Body.ba

Ljepota vježbanja

Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga

Piše: Body.ba

Petak, 24.10.2014.

Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga

Odmah budite spremni na bolove u mišićima u prvih nekoliko dana nakon početka sa fizičkom aktivnošću, a s druge strane ipak ćete primjetiti i brojne pozitivne promjene na i u vašem tijelu. To neka vam bude dodatna motivacija kako ne biste prestali sa vježbanjem. Donosimo vam nekoliko pozitivnih strana koje se dešavaju vašem organizmu i tijelu poslije prvog treninga.

Vaš se DNK može promjeniti

Istraživanja iz 2012. godine koji su radili švedski istraživači su otkrili da kod zdravih, ali ne i aktivnih odraslih osoba sa samo nekoliko minuta fizičke aktivnosti može doći do promjene genetičkog materijala unutar mišićinih ćelija. Naslijeđujemo DNK od naših roditelja, ali životni faktori kao što je fizička aktivnost mogu da odigraju veliku ulogu u aktiviranju određenih gena. 

Bolje raspoloženje

Sa početkom vježanja se aktivira i vaš mozak koji ispušta raznovrsne neurotransmitere kao što je endrofin i serotonin (hormon sreće) koji su ključni u borbi protiv depresije. 

Zaštita od dijabetesa

Isto kao kod promjene DNK, u istraživanjima iz 2007. godine se navodi da poslije prvog treninga se umanjuje taloženje masti u mišićima i povećava se osjeteljivost insulina. Manja osjetljivost insulina dovodi do pojave dijabetese. 

Bolja koncentracija

Vježbanjem se povećava cirkulacija u krvi u mozgu, što poboljšava rad moždanih ćelija. Zbog toga je bolja koncentracija poslije bilo kakve fizičke aktivnosti. 

Stres se polako gubi

Povećanjem cirkulacije krvi i povećanjem endrofina se umanjuje stres. Samo 14% ljudi koriste fizičku aktivnost kao lijek protiv stresa i negativnog stava. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Već ima milione fanova

Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Četverogodišnji iranski dječak Arat Hosseini, najveća je fitness senzacija na svijetu. Ovaj mali, nestvarno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Demi Lovato pokazala strije i celulit

I dalje volim sebe!

Demi Lovato pokazala strije i celulit

Demi Lovato širi pozitivne poruke o prihvatanju svog tijela i izgleda već godinama. Pjevačica je proteklih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Suze radosnice

Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Max je tinejdžer koji je počeo puštati kosu prije svoje desete godine života. Kada je dostigao dovoljnu...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Ovo su najljepše teretane na svijetu

Fitness luksuz i uživanje

Ovo su najljepše teretane na svijetu

Iako uređenost i luksuz fitness centara nemaju skoro pa nikakve veze sa samim uspjesima vježbača i njihovim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)