Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga - Body.ba

Ljepota vježbanja

Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga

Piše: Body.ba

Petak, 24.10.2014.

Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga

Odmah budite spremni na bolove u mišićima u prvih nekoliko dana nakon početka sa fizičkom aktivnošću, a s druge strane ipak ćete primjetiti i brojne pozitivne promjene na i u vašem tijelu. To neka vam bude dodatna motivacija kako ne biste prestali sa vježbanjem. Donosimo vam nekoliko pozitivnih strana koje se dešavaju vašem organizmu i tijelu poslije prvog treninga.

Vaš se DNK može promjeniti

Istraživanja iz 2012. godine koji su radili švedski istraživači su otkrili da kod zdravih, ali ne i aktivnih odraslih osoba sa samo nekoliko minuta fizičke aktivnosti može doći do promjene genetičkog materijala unutar mišićinih ćelija. Naslijeđujemo DNK od naših roditelja, ali životni faktori kao što je fizička aktivnost mogu da odigraju veliku ulogu u aktiviranju određenih gena. 

Bolje raspoloženje

Sa početkom vježanja se aktivira i vaš mozak koji ispušta raznovrsne neurotransmitere kao što je endrofin i serotonin (hormon sreće) koji su ključni u borbi protiv depresije. 

Zaštita od dijabetesa

Isto kao kod promjene DNK, u istraživanjima iz 2007. godine se navodi da poslije prvog treninga se umanjuje taloženje masti u mišićima i povećava se osjeteljivost insulina. Manja osjetljivost insulina dovodi do pojave dijabetese. 

Bolja koncentracija

Vježbanjem se povećava cirkulacija u krvi u mozgu, što poboljšava rad moždanih ćelija. Zbog toga je bolja koncentracija poslije bilo kakve fizičke aktivnosti. 

Stres se polako gubi

Povećanjem cirkulacije krvi i povećanjem endrofina se umanjuje stres. Samo 14% ljudi koriste fizičku aktivnost kao lijek protiv stresa i negativnog stava. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Spustila tajice i pokazala kako nas zavaravaju

Uticaj Instagrama

Spustila tajice i pokazala kako nas zavaravaju

Da izgled na fotkama često zavara nije novost. Ovoga puta to je pokazala influencerica Stacey Lee.Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zvijezde u vratolomnim joga položajima

Zaljubljenici u jogu

Zvijezde u vratolomnim joga položajima

Pomicanje vlastitih granica je jedna od čari joge kojoj nisu odoljele ni najveće zvijezde. Marilyn Monroe,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>"Dvojnica Megan Fox" zgodnija od glumice

Kolika je sličnost?

"Dvojnica Megan Fox" zgodnija od glumice

Internetski portali, forumi i online izdanja muških časopisa "raspametili" su se zbog brazilske  manekenke  i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Banja Luka dobija dvije teretane na otvorenom

Rekreacija za građane

Banja Luka dobija dvije teretane na otvorenom

Banja Luka će postati bogatija za dvije teretane na otvorenom, nakon što se krenulo u realizaciju odlične...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)