Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga - Body.ba

Ljepota vježbanja

Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga

Piše: Body.ba

Petak, 24.10.2014.

Čuda u vašem tijelu poslije prvog treninga

Odmah budite spremni na bolove u mišićima u prvih nekoliko dana nakon početka sa fizičkom aktivnošću, a s druge strane ipak ćete primjetiti i brojne pozitivne promjene na i u vašem tijelu. To neka vam bude dodatna motivacija kako ne biste prestali sa vježbanjem. Donosimo vam nekoliko pozitivnih strana koje se dešavaju vašem organizmu i tijelu poslije prvog treninga.

Vaš se DNK može promjeniti

Istraživanja iz 2012. godine koji su radili švedski istraživači su otkrili da kod zdravih, ali ne i aktivnih odraslih osoba sa samo nekoliko minuta fizičke aktivnosti može doći do promjene genetičkog materijala unutar mišićinih ćelija. Naslijeđujemo DNK od naših roditelja, ali životni faktori kao što je fizička aktivnost mogu da odigraju veliku ulogu u aktiviranju određenih gena. 

Bolje raspoloženje

Sa početkom vježanja se aktivira i vaš mozak koji ispušta raznovrsne neurotransmitere kao što je endrofin i serotonin (hormon sreće) koji su ključni u borbi protiv depresije. 

Zaštita od dijabetesa

Isto kao kod promjene DNK, u istraživanjima iz 2007. godine se navodi da poslije prvog treninga se umanjuje taloženje masti u mišićima i povećava se osjeteljivost insulina. Manja osjetljivost insulina dovodi do pojave dijabetese. 

Bolja koncentracija

Vježbanjem se povećava cirkulacija u krvi u mozgu, što poboljšava rad moždanih ćelija. Zbog toga je bolja koncentracija poslije bilo kakve fizičke aktivnosti. 

Stres se polako gubi

Povećanjem cirkulacije krvi i povećanjem endrofina se umanjuje stres. Samo 14% ljudi koriste fizičku aktivnost kao lijek protiv stresa i negativnog stava. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Svijet se zgrožava zbog objava fitness blogerke

Želi biti slobodna

Svijet se zgrožava zbog objava fitness blogerke

Fitnes blogerka Morgan Mikenas osjećala se slobodnom da objavi neke "neuobičajene" fotografije, ali naišla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Smršao 115 kg i skuplja novac za uklanjanje kože

Sve je moguće

Smršao 115 kg i skuplja novac za uklanjanje kože

Jedan od živih dokaza da je sve moguće napraviti uz čvrstu volju je Jack Towels, mladi momak koji se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Victoria's Secret anđeli bez fotošopa

Prirodne ljepotice

Victoria's Secret anđeli bez fotošopa

Mnogi se pitaju kako supermodeli okupljeni u najelitniju grupu nazvanu Victoria's Secret angels uopšte...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Do top forme bez ijednog kilograma manje

Atraktivna Christina

Do top forme bez ijednog kilograma manje

Christina Basil je atraktivna djevojka koja je svoj hobi pretvorila u unosan posao, a sve je krenulo upravo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)