Ne vjerujte svemu na društvenim mrežama - Body.ba

Sumnjivi izvori

Ne vjerujte svemu na društvenim mrežama

Piše: Selma

Srijeda, 16.05.2018.

Ne vjerujte svemu na društvenim mrežama

Kako ulazimo u svijet fitnessa i bodybuildinga, upoznajemo se s različitim izvorima informacija preko kojih pokušavamo doći do korisnih savjeta, uputa ili motivacije za postizanje željenih ciljeva. U današnjem svijetu medija i društvenih mreža do svega što nas zanima možemo doći jednim klikom miša.

Tako ćemo naići na različite web stranice, blogove, Facebook i Instagram stranice profesionalaca koji su svoj život posvetili treniranju, nutricionizmu i prenošenju svojeg znanja i iskustva na druge.

Kao i u svakom poslu, tako i u fitnessu možemo naići na neke sumnjive izvore informacija. Nekad ćemo naići na potpuno proturječne informacije, a ponekad će nam cijela situacija biti sumnjiva, tj. nećemo povjerovati na prvu. Koliko ste se samo puta gledajući Facebook stranicu ili Instagram neke zvijezde zapitali kako su došli do takvih rezultata? Pogotovo nakon što godine i godine provodite u teretani i znate da je svaki kilogram gore ogroman uspjeh za koji su nekad potrebni mjeseci truda, rada, znoja i suza.

Od steroida do lažnih tegova

Nažalost, i u svijetu fitnessa i bodybuildinga postoje razne prevare. Od zlatne ere bodybuildinga 70-ih godina paralelno s našom željom da gledamo različite podvige nadljudske snage i truda u pitanje je došlo varanje, odnosno korištenje nedozvoljenih sredstava. Tada su u pitanju bili steroidi.

Danas su to društvene mreže i pitanje jesu li pojedini virtualni celebrityji koristili lažne tegove u svrhu podizanja popularnosti, a time i vlastitog profita na raznim društvenim mrežama. Upravo je to slučaj s dva poznata imena u svijetu fitnessa: Gracyanne Barbosa i Brad Castleberry. Prvo je brazilska fitness zvijezda Gracyanne Barbosa optužena za zloupotrebu medija u vlastitu korist i bacanje sjene i "ljage" na ostale legitimne profesionalce. Nekoliko mjeseci poslije, nekolicina bodybuildera predvođeni Nickom Millerom optužili su Castleberryja za istu zloupotrebu, koristeći video snimke njegovih vježbi kao dokaze.

Na tim snimkama ukazuje se na lakoću kojom Castleberry izvodi bench press koji je i 10-ak kilograma teži od svjetskog rekorda, radeći to bez imalo muke. Na videu izgleda kao da se zagrijava te radi bez potrebne opreme i sa samo jednim spotterom. Potom su pustili video rušenja svjetskog rekorda i već na prvo gledanje videa razlika je očita. Čovjek koji bencha više od 315 kilograma ne može micati šipku i izbaciti je s takvom lakoćom.

Profit iznad zdravlja
Optuženi je čak i pozvan na powerlifting natjecanja koje, začudo, i do danas izbjegava. Razlog tome je ogroman profit koji je ostvario kao online celebrity prodajući svoju suplementaciju i program treninga širom svijeta. Ovo ne osporava činjenicu da čovjek zna o čemu priča, što je očito kada pogledamo njegov izgled, ali također ni to ne mijenja činjenicu da je varao.

Ista optužba prati i ranije spomenutu Gracyanne Barbosu, fitness model s nevjerojatnih 5,5 miliona pratitelja na Instagramu, koja navodno radi čučnjeve s preko 200 kilograma u seriji od 10 ponavljanja. S takvom formom bez problema bi osvojila sva powerlifting natjecanja na koja se, kao i njen optuženi kolega, nikad nije prijavila. Detaljnije o njezinoj prevari pogledajte OVDJE.

Ako su to uistinu radili, zbog svih njihovih kolega u svijetu fitnessa bilo bi u redu da makar priznaju šta su napravili. Stvar je u tome što će mnogi početnici pratiti njihove snimke i misliti da mogu lako doći do čučnjeva sa 200 kilograma pa će brzo odustati kad shvate da u stvarnosti to ne ide baš tako lako.

Sami sebi budite motivacija
Zaključak ove priče je da dobro proučite sve izvore informacija i motivacije te uvijek budite realni u svojim očekivanjima i ciljevima. Nemojte vjerovati svemu što nađete na internetu jer postoje ljudi kojima je profit važniji od zdravlja pa svojim obožavateljima daju lažne informacije i nerealna očekivanja. Osim toga, na taj način bacaju u sjenu sav trud i naporan rad svih ostalih koji se time bave.

Nemojte forsirati svoje tijelo i umanjivati vlastiti trud i rad jer, kao što vidite, nije sve tako crno-bijelo i za ozbiljne "podvige" potrebna je velika mentalna snaga, samodisciplina i motivacija koja dolazi iz pravih izvora. Pazite dobro šta čitate i gledate te u šta sve povjerujete i zapamtite da ste sami sebi najveća motivacija!

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Djevojka koju smatraju najzgodnijom na svijetu

Angelica Teixeira

Djevojka koju smatraju najzgodnijom na svijetu

U svijetu ženskih fitness takmičenja postoji nekoliko kategorija, a ona koja privlači daleko najviše pažnje i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Jare Ijalana je najljepši dječiji model na svijetu

Buduća Naomi?

Jare Ijalana je najljepši dječiji model na svijetu

Ako se nekome može predvidjeti velika karijera u svijetu modelinga i ljepote, onda je to petogodišnja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gordon Ramsay je najspremniji kuhar na svijetu

Čelični kuhar

Gordon Ramsay je najspremniji kuhar na svijetu

Posao kuhara se skoro pa obavezno veže za pojmove ogromnog stomaka, nezasitog apetita i osobe koja nema...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Trenerica J.Lo mami uzdahe muškaraca

Starija bolje izgleda

Trenerica J.Lo mami uzdahe muškaraca

Svima je poznato da slavna Jennifer Lopez izgleda potpuno nevjerovatno za svoje godine i jednostavno je žena...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)