Savjeti za trčanje po toplom vremenu - Body.ba

Korisni savjeti

Savjeti za trčanje po toplom vremenu

Piše: Ajla Softić

Utorak, 18.06.2013.

Ljeto je savršen period za trčanje na otvorenom, gdje vreline mogu biti velika prepreka koja će vas odvratiti od ove preksrasne aktivnosti. Umjesto da odustanete, primjenite ovih nekoliko savjeta i uživajte u lijepom vremenu i trčanju.

 

Trčite onda kada su temperature niže
Na trčanje idite rano ujutru ili naveče, kad sunce zađe. Tada se temperature spuštaju za nekoliko stepeni, pa se lakše trči. Ako ste planirali ujutru trčati, još prije obroka možete završiti sve fizičke aktivnosti koje ste planirali za taj dan. Ako već ne možete rano ustati, onda trčite naveče i uživajte u zalasku sunca. Ukoliko u blizini imate osvjetljeno šetalište, lakše vam je naveče trčati, kada su temperature najniže.

Trčite pod hladovinom
Trčanje po šumskim putevima ili onima koji su prekriveni drvećem, je najobične najljepše trčati jer je tu najprijatnija atmosfera. Hladovina koju pruža drveće održava temperaturu nižom, nego što inače jeste vani.

Konzumirajte puno vode
Za vrijeme trčanja se gubi velika količina vode iz organizma, koja je neophodna, kako bi se zaštitio imunološki proces. Pijte puno vode tokom cijelog dana, a naročito u periodu prije trčanja. Ako vam nije teško, bilo bi jako poželjno da dok trčite, sa sobom imate flašu vode.

 Koristite kremu za sunčanje
Jako UV zračenje sunca u vrelim mjesecima je prepreka mnogim ljudima da izađu vani tokom najtoplijih sati tokom dana. Iako trčite kada sunce nije u horizontu, ipak se zaštitie kremom, jer je koža jako osjetljiva.

Odaberite odgovarajuću odjeću
Ljetno trčanje će vas tjerati na više znojenja nego inače, zato je dobro da obučete materijal koji se lako suši. I neka bude neka svjetlija boja. Nemojte zaboraviti kapu da stavite, jer će ona uspjeti da održi temperaturu glave u normalnom nivou i spriječit će da sunčevi zraci dopru do vašeg lica.

Prilagodite tempo trčanja
Normalno je da u ljetnom periodu ne možete pratiti normalan tempo trčanja. To nema veze sa padom kondicije, već sa suhim zrakom i nepodnošljivim vremenom. Zato se potrudite da prilagodite tempo trčanja vašem organizmu u takvim uslovima.

 Ne ignorišite bol
Dok trčite, moguće je da osjetite mučninu, bol u mišićima, pa i vrtoglavice. Ovi simptomi ukazuju na to da ste se preforsirali ili da vas vrelina savladava. Ako ih osjetite, nemojte ih ignorisati, već se uputite kući gdje ćete se odmoriti.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Već ima milione fanova

Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Četverogodišnji iranski dječak Arat Hosseini, najveća je fitness senzacija na svijetu. Ovaj mali, nestvarno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Demi Lovato pokazala strije i celulit

I dalje volim sebe!

Demi Lovato pokazala strije i celulit

Demi Lovato širi pozitivne poruke o prihvatanju svog tijela i izgleda već godinama. Pjevačica je proteklih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Suze radosnice

Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Max je tinejdžer koji je počeo puštati kosu prije svoje desete godine života. Kada je dostigao dovoljnu...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Ovo su najljepše teretane na svijetu

Fitness luksuz i uživanje

Ovo su najljepše teretane na svijetu

Iako uređenost i luksuz fitness centara nemaju skoro pa nikakve veze sa samim uspjesima vježbača i njihovim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)