Dijeta ti nije potrebna ako ćeš usvojiti ova tri pravila prehrane

Zašto ne probati

Ako niste ljubitelji velikih promjena, odricanja i dijeta, postoje načini da uz malo promjena prehrambenih navika smrašte.

Dijeta ti nije potrebna ako ćeš usvojiti ova tri pravila prehrane

Mnogi se uplaše samo kada čuju riječ "dijeta" ili "teretana", pa bi radije da smršaju na neki lakši i jednostavniji način. Da biste topili kalorije i izgubili kilograme, svakako morate da se potrudite, no kako to napraviti bez da se posjećuje teretana i prati posebna dijeta?

Prvo pravilo je da jedete proteine uz svaki obrok. Proteini duže drže sitima, a većina ljudi prestane s dijetom jer osjećaju da su gladni i nezadovoljni svojim obrocima. Ali ako svaki vaš obrok sadrži proteine, osjećaj gladi će nestati.

Drugo pravilo je da svakom obroku dodate 2-3 kašike povrća. Vlakna iz povrća mogu da pridonesu osjećaju sitosti nakon svakog obroka. Povrće je uz to dobar izvor vitamina i minerala i u potpunosti će čuvati vaš organizam i činiti ga zdravim.

I na kraju, treće pravilo je da prestanete jesti prije nego što se prejedete. Želucu je potrebno 20 minuta da pošalje signal do mozga kako smo siti. Ako brzo jedete i imate manje od 20 minuta za jelo, onda biste mogli da se prejedete.

Stoga je važno da znate kako i kada jedete, te da obratite pozornost na okus, teksturu i osjećaj hrane dok se ista nalazi u ustima. Tako možete prestati da jedete kada ste oko 80 posto puni, a to će rezultirati osjećajem sitosti, te će te biti zadovoljni znajući da ipak niste pretjerali.

Ovakve promjene u samoj prehrani pomoći će vam da smršate. Možda rezultati neće doći preko noći, no budite sigurni da ćete prije ili kasnije shvatiti da je vrijedilo. Pa, zašto ne pokušati?

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak