Kako smršaviti bez brojanja kalorija? Probajte skandinavsku dijetu

Poznajete li skandinavsku dijetu? Omogućit će vam da smršavite čak i bez brojanja kalorija!

Kako smršaviti bez brojanja kalorija? Probajte skandinavsku dijetu

Kažu da je među najzdravijima. Istodobno, nudi mnogo praktičniji način da se zdravije hranite, ali u isto vrijeme ne morate izračunavati kalorije i hranjive tvari. U čemu je čar skandinavske prehrane?

Želite biti u formi, zdravi, fit, izgubiti koji kilogram viška, ali se ne želite baviti kalorijskim deficitom i komplicirano kontrolisati koliko dnevno jedete? Idealno rješenje za vas može biti skandinavska prehrana.

Njena autorica je danska nutricionistica Suzy Wengel koja je zahvaljujući ovoj metodi u 10 mjeseci izgubila 40 kilograma. Najveća prednost je jednostavnost ove dijete. Kada je se pridržavate, jedete tri obroka dnevno, od kojih bi barem dva trebala slijediti pravilo četiri šake: 2 šake povrća, 1 šaka proteina, 1 šaka ugljikohidrata ili voća i 1 do 3 žlice masti. Treći se prilagođava situaciji ili raspoloženju.

„Skandinavska dijeta nije ništa drugo nego još jedan oblik kalorijske restrikcije, gdje ukupni energetski unos po danu nije ograničen brojem kalorija, već brojem porcija“, kaže Lukáš Roubík s Instituta za modernu prehranu, dodajući da brojanje hrane u šaku je prehrambeni trend koji je popularan iu SAD-u.

Prednost skandinavske dijete je što vas lako uči pravilnom rasporedu nutrijenata i optimalnoj količini hrane. „Takav način prehrane može nam pomoći u stvaranju primjerenih prehrambenih navika, kada uz svako jelo jedemo takozvani uravnoteženi obrok koji sadrži dio proteina, ugljikohidrata, masti i vlakana. Zahvaljujući tome, imat ćemo bolji osjećaj sitosti između obroka i nećemo imati želju za grickalicama", objašnjava Roubík.

Na što još treba paziti kod skandinavske prehrane?

Najmanje 80% dnevnog energetskog unosa, u ovom slučaju šačica, trebala bi biti visokokvalitetna, lokalna i minimalno prerađena hrana. Kad bi se svaki dan vaši ugljikohidrati sastojali od bijelih peciva ujutro, šake krumpirića iz lanca brze hrane za ručak i čaše vina za večeru, to nikako ne bi bila zdrava prehrana, ističe Roubík.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak