Ozbiljno otkriće: Post utiče na smanjenje masnoće na gušterači

Snažan uticaj na inzulinsku osjetljivost

Post je u svijetu fitnessa i modernog zdravstva sve poštovanija metoda ishrane koja izvrsno utiče na zdravstveno stanje ljudi.

Ozbiljno otkriće: Post utiče na smanjenje masnoće na gušterači

Dok su odmaranje probavnih organa, uravnoteženje nivoa šećera u krvi i efikasnija borba sa eliminacijom toksina iz organizma najčešće isticani razlozi za podršku tzv. intermitentnog posta, naučnici pri njemačkom Institutu za ljudsku ishranu su otkrili i jedan vrlo interesantan i zaista fenomenalan efekat ovakvog načina ishrane.

Radi se o tome da post utiče na smanjenje nivoa masnoće na gušterači, a čijeg postojanja uopšte nije ni svjesna većina ljudi. Kako je gušterača ili pankreas žlijezda zadužena za lučenje inzulina i ima ogroman uticaj na cijeli ljudski organizam, tako nije ni čudno što post ima ogroman uticaj na iznimno važnu osjetljivost na inzulin.

Upravo smanjena osjetljivost na inzulin predstavlja temelj sve rasprostranjenijeg teškog zdravstvenog stanja poznatog kao dijabetes tipa 2, što ukazuje na to da bi post mogao biti jedan od ključnih alata u borbi sa ovom bolešću.

"Nakupljanje masti izvan masnog tkiva, npr. u jetri, mišićima ili čak kostima negativno utiče na te organe i cijelo tijelo. Kako utiče na gušteraču do sada nije bilo poznato", istakla je jedna od vodećih autorica istraživanja prof. Annette Schurmann, te dodala:

"Pod određenim genetskim uslovima, nakupljanje masnoća u gušterači može biti ključno pri razvoju dijabetesa tipa 2. Uopšte ne trebamo spominjati da je post praktičan, besplatan i nema nuspojava, a dobar je za zdravlje".

Inače cijelo istraživanje na Institutu je provedeno nad laboratorijskim miševima na osnovu kojih je još jednom dokazano da su jedinke sa prekomjernom težinom sklonije dijabetesu, ali i da su imale nagomilane masne ćelije na gušterači, što inače nije slučaj sa jedinkama koje nisu imale višak kilograma.

Podijeljeni u dvije grupe, miševi su mogli jesti koliko god su željeli, s tim da je jedna grupa mogla jesti samo svaki drugi dan. Upravo kod te grupe je zabilježeno da su se nakon pet sedmica takvog načina ishrane riješili masnoće oko gušterače i samim tim se i popravilo njihovo zdravstveno stanje.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak