Poznato je da odabir namirnica u ishrani uveliko utiče na stanje akni kod osoba koje imaju osjetljivu kožu podložnu ovom neugodnom dermatološkom problemu. Dok se kod velikog broja mladih ljudi akne pojave tokom puberteta, a zatim nakon par godina potpuno nestanu, postoje i oni koji se bore s aknama tokom većeg dijela života.
Šta izbjegavati, a šta jesti ako imate akne?
Uticaj hrane na kožuI za jednu i za drugu grupu ljudi važe ista pravila kada je u pitanju uticaj hrane na pojačanje, odnosno smanjenje lučenja lojnih žlijezda koje uslovljavaju pojavu akni. Milioni ljudi su do sada shvatili koje namirnice im povećavaju problem s aknama, a koje im pomažu. Dermatolozi su uspjeli objasniti uticaj većine tih namirnica, ali za neke i dalje objašnjenja ne postoje. Bilo kako bilo, svima koji žive s tim dermatološkim problemom, sljedeća saznanja bi mogla biti od koristi.
Do sada je utvrđeno da sljedeće namirnice treba izbjegavati: