7 zdravih namirnica koje su bogate vitaminom D, a koje danas morate uvrstiti u svoju ishranu

Vitamin D je jedina hranjiva tvar koju vaše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. S obzirom na to da je stigla zima, te da je sunčeve svjetlosti sve manje, najbolji način da osigurate optimalan unos vitamina D je upravo putem vaše ishrane.

7 zdravih namirnica koje su bogate vitaminom D, a koje danas morate uvrstiti u svoju ishranu

Body.ba vam donosi nekoliko zdravih i ukusnih namirnica koje obiluju ovim vitaminom:

Losos

Losos je popularna masna riba i sjajan izvor vitamina D. Postoji velika razlika između divljeg i uzgajanog lososa. Divlji losos sadrži puno više hranjivih sastojaka, uključujući i vitamin D, od uzgajanih vrsta. Ipak, to ne znači da uzgojeni losos nije zdrav, te i ova namirnica i dalje obiluje vitaminom D i može vam pružiti 32% preporučene dnevne količine.

Sardine

Ako želite povećati unos vitamina D, onda biste trebali odabrati konzervisanu vrstu. Sardine sadrže čak dva puta više vitamina D od jaja, te stručnjaci preporučuju da ih jedete barem dva puta sedmično. Body.ba vam savjetuje da odaberete zdrave Eva sardine, koje će pomoći vašem tijelu da ojača i da se zaštiti od virusnih i upalnih infekcija koje zima nosi sa sobom. Ove male ribe je vrlo lako uključiti u ishranu, a obzirom na to da su konzervisane, možete ih nositi gdje god krenuli i jesti kad god osjetite glad.

Ulje jetre bakalara

Ulje jetre bakalara popularan je dodatak u ishrani. Ako ne volite ribu, uzimanje ulja jetre bakalara može biti ključno za dobivanje određenih hranjivih sastojaka koji nisu dostupni u drugim izvorima. Ovo je izvrstan izvor vitamina D, te sadrži čak 56% preporučene dnevne vrijednosti. Osim toga, ima visok sadržaj vitamina A, ali morate biti pažljivi u unosu, jer vitamin A može biti toksičan ako ga unosite previše.

Konzervisana tuna

Mnogi ljudi uživaju u konzervisanoj tuni zbog njenog ukusa i jednostavnog načina čuvanja. Ovo je obično jeftinije od kupovine svježe ribe. Tuna u konzervi je bogata vitaminom D, te vam pruža oko 34% dnevne vrijednosti. Također je dobar izvor niacina i vitamina K.

Jaja

Ljudi koji ne vole jesti ribu bi trebali znati da plodovi mora nisu jedini izvor vitamina D. Cijela jaja su također odličan izvor ovog važnog vitamina. Dok se većina proteina nalazi u bjelanjku, masti, vitamini i minerali se nalaze uglavnom u žumanjku. Jedan tipični žumanjak sadrži 5% preporučene dnevne vrijednosti za vitamin D.

Gljive

Gljive su također dobar izvor vitamina D. Kao i ljudi, gljive mogu sintetizirati ovaj vitamin kada su izložene UV svjetlu, međutim, gljive proizvode vitamin D2, dok životinje proizvode vitamin D3. Iako je vitamin D2 koristan u povišenju vitamina D u krvi, on nije toliko učinkovit kao vitamin D3. Ipak, divlje gljive su izvrsni izvori vitamina D.

Obogaćena hrana

Prirodni izvori vitamina D su ograničeni, posebno ako ste vegetarijanac ili ne volite ribu. Srećom, neki prehrambeni proizvodi koji prirodno ne sadrže vitamin D obogaćeni su ovim hranjivim sastojcima. Kravlje mlijeko, sojino mlijeko, sok od narandže, žitarice i zobene pahuljice su neke od namirnica koje su obogaćene ovim vitaminom.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak