Smrznuto povrće često se smatra pristupačnom i prikladnom alternativom svježem povrću. Obično je jeftinije i jednostavnije za pripremu od svježeg povrća, ima duži rok trajanja, a još jedna prednost je što je dostupno tokom čitave godine.
Da li je smrznuto povrće zdravo?
Alternativa svježem povrćuMeđutim, možda niste sigurni može li smrznuto povrće biti zdrav dodatak dobro izbalansiranoj i zdravoj ishrani. Body.ba vam u nastavku objašnjava da li je smrznuto povrće zapravo zdravo:
Hranjiva vrijednost
Pošto se povrće obično zamrzava odmah nakon berbe, plodovi uglavnom zadržavaju svoje hranjive tvari. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da zamrzavanje povrća do 2 mjeseca nije značajno promijenilo njihov fitohemijski sadržaj. Međutim, neke studije pokazuju da smrzavanje može različito utjecati na hranjivu vrijednost određenog povrća i specifičnih hranjivih sastojaka.
Na primjer, jedno istraživanje je otkrilo da smrznute brokule sadrže više riboflavina, u usporedbi sa svježom brokulom. S druge strane, zamrznuti grašak sadrži manje riboflavina od svježeg.
Uz to, dok su zamrznuti grašak, mrkva i špinat bili niži u beta karotenu, nije opažena značajna razlika između smrznutog i svježeg graha i špinata. Drugo istraživanje je navelo da smrznuti kelj sadrži veću količinu antioksidanata od svježeg kelja, sugerirajući da zamrzavanje može čak povećati udio antioksidansa u određenom povrću.
S druge strane, blanširanje može dovesti i do značajnog smanjenja hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin. Prema jednom pregledu, sadržaj vitamina C u određenom povrću mogao bi se smanjiti za 10–80% tokom postupka blanširanja i zamrzavanja, s prosječnim gubitkom hranjivih sastojaka od oko 50%.
Imajte na umu da i druge metode kuhanja, poput prženja i mikrovalnog kuhanja, mogu dovesti do gubitka hranjivih tvari, čak i u svježem ili konzerviranom povrću.
Aditivi i konzervansi
Prilikom odabira smrznutog povrća uvijek je važno pažljivo provjeriti hranjivu vrijednost. Iako je većina smrznutog povrća bez aditiva i konzervansa, neke vrste mogu sadržavati dodani šećer ili sol. Neko smrznuto povrće može biti upareno s pripremljenim umacima ili mješavinama začina, što može dodati okus, ali može povećati količinu natrija, masti ili kalorija u konačnom proizvodu. Ako pokušavate smanjiti kalorije ili smršavjeti, možda ćete htjeti preskočiti smrznuto povrće koje sadrži visoko kalorične prelive poput maslaca od češnjaka, sira ili umaka. Uz to, osobe s povišenim krvnim pritiskom također trebaju pažljivo provjeriti sadržaj natrija u smrznutom povrću i odabrati proizvode bez dodane soli.
Potencijalne koristi
Smrznuto povrće često se može pripremiti uz minimalan napor, što ga čini brzom i prikladnom alternativom svježem povrću. Također je obično jeftinije od svježeg povrća i obično ima duži rok trajanja. Štoviše, dostupno je tokom cijele godine, što znači da možete uživati u omiljenom povrću bez obzira na to da li je u sezoni.
Dodavanje smrznutog povrća u vašu prehranu jednostavan je način da povećate unos važnih hranjivih sastojaka, uključujući vlakna, antioksidante, vitamine i minerale.