Da li je smrznuto povrće zdravo?

Alternativa svježem povrću

Smrznuto povrće često se smatra pristupačnom i prikladnom alternativom svježem povrću. Obično je jeftinije i jednostavnije za pripremu od svježeg povrća, ima duži rok trajanja, a još jedna prednost je što je dostupno tokom čitave godine.

Da li je smrznuto povrće zdravo?

Međutim, možda niste sigurni može li smrznuto povrće biti zdrav dodatak dobro izbalansiranoj i zdravoj ishrani. Body.ba vam u nastavku objašnjava da li je smrznuto povrće zapravo zdravo:

Hranjiva vrijednost

Pošto se povrće obično zamrzava odmah nakon berbe, plodovi uglavnom zadržavaju svoje hranjive tvari. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da zamrzavanje povrća do 2 mjeseca nije značajno promijenilo njihov fitohemijski sadržaj. Međutim, neke studije pokazuju da smrzavanje može različito utjecati na hranjivu vrijednost određenog povrća i specifičnih hranjivih sastojaka.

Na primjer, jedno istraživanje je otkrilo da smrznute brokule sadrže više riboflavina, u usporedbi sa svježom brokulom. S druge strane, zamrznuti grašak sadrži manje riboflavina od svježeg.

Uz to, dok su zamrznuti grašak, mrkva i špinat bili niži u beta karotenu, nije opažena značajna razlika između smrznutog i svježeg graha i špinata. Drugo istraživanje je navelo da smrznuti kelj sadrži veću količinu antioksidanata od svježeg kelja, sugerirajući da zamrzavanje može čak povećati udio antioksidansa u određenom povrću.

S druge strane, blanširanje može dovesti i do značajnog smanjenja hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin. Prema jednom pregledu, sadržaj vitamina C u određenom povrću mogao bi se smanjiti za 10–80% tokom postupka blanširanja i zamrzavanja, s prosječnim gubitkom hranjivih sastojaka od oko 50%.

Imajte na umu da i druge metode kuhanja, poput prženja i mikrovalnog kuhanja, mogu dovesti do gubitka hranjivih tvari, čak i u svježem ili konzerviranom povrću.

Aditivi i konzervansi

Prilikom odabira smrznutog povrća uvijek je važno pažljivo provjeriti hranjivu vrijednost. Iako je većina smrznutog povrća bez aditiva i konzervansa, neke vrste mogu sadržavati dodani šećer ili sol. Neko smrznuto povrće može biti upareno s pripremljenim umacima ili mješavinama začina, što može dodati okus, ali može povećati količinu natrija, masti ili kalorija u konačnom proizvodu. Ako pokušavate smanjiti kalorije ili smršavjeti, možda ćete htjeti preskočiti smrznuto povrće koje sadrži visoko kalorične prelive poput maslaca od češnjaka, sira ili umaka. Uz to, osobe s povišenim krvnim pritiskom također trebaju pažljivo provjeriti sadržaj natrija u smrznutom povrću i odabrati proizvode bez dodane soli.

Potencijalne koristi

Smrznuto povrće često se može pripremiti uz minimalan napor, što ga čini brzom i prikladnom alternativom svježem povrću. Također je obično jeftinije od svježeg povrća i obično ima duži rok trajanja. Štoviše, dostupno je tokom cijele godine, što znači da možete uživati u omiljenom povrću bez obzira na to da li je u sezoni.

Dodavanje smrznutog povrća u vašu prehranu jednostavan je način da povećate unos važnih hranjivih sastojaka, uključujući vlakna, antioksidante, vitamine i minerale.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak