Da li zaista bolje vidimo ako jedemo puno mrkve? Nutricionistica zna pravu istinu...

Nije sve istina što pročitate

Britanska nutricionistica Lily Soutter otkrila je istinu o nekim mitovima o hrani.

Da li zaista bolje vidimo ako jedemo puno mrkve? Nutricionistica zna pravu istinu...

Jedan od mitova je i taj da oni koji jedu puno mrkve bolje vide u mraku. Ona je rekla da, iako mrkva stvarno sadrži puno vitamina A, koji pomažu u održavanju zdravog vida, ipak ne pomaže da se bolje vidi u mraku.

Slično tome, ako jedemo jabuku dnevno samo po sebi neće smanjiti naše šanse da trebate posjetiti ljekara opće prakse, a žvakaćim gumama nije potrebno sedam godina da napuste vaš organizam iako je to jedan od starih mitova kada je prehrana u pitanju.

I nažalost, jedenje celera ne sagorijeva više kalorija nego što unesete, unatoč tome što 23 posto ispitanika u Britaniji vjeruje da je tako.

"Mnogi od nas se oslanjaju na ono što pamtimo iz škole kada je u pitanju prehrana. Ali cijelo vrijeme učimo nove stvari o tome šta različita hrana čini za naše zdravlje, kao što je dobrobit fermentirane hrane za crijeva i imunološki sustav. Dok su nešto od onoga što se prenosi generacijama super savjeti, nešto od toga su ipak pogrešne informacije i ne bismo trebali da ih uzimamo zdravo za gotovo", kazala je Lily.

Mnogi koji vjeruju da je riba dobra za mozak su i u pravu, jer esencijalne omega 3 masne kiseline u masnoj ribi pridonose normalnoj funkciji mozga.

Jedenje kora od heljba ne čini kosu kovrčavom, iako mnogi misle da je to istina samo zato što su to negdje pročitali ili čuli.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak