Hranjiv i ukusan: Zdravstvene prednosti soka od mrkve

Uključite ovaj zdravi napitak u vašu ishranu

Sok od mrkve je sve popularniji trend u svijetu zdrave ishrane, i to s dobrim razlogom.

Hranjiv i ukusan: Zdravstvene prednosti soka od mrkve

Ovaj napitak je izuzetno hranjiv, te osigurava kalij i vitamin C. Pored toga, bogat je provitaminom A, te se vjeruje kako konzumiranje ovog napitka jača vaš imunitet, poboljšava zdravlje očiju i kože, te čini još dosta toga za vaše zdravlje.

Vrlo je hranjiv

Sok od mrkve ima malo kalorija i ugljikohidrata, a bogat je brojnim hranjivim sastojcima. Jedna čaša (240 ml) sadrži:

  • Kalorije: 96
  • Proteini: 2 grama
  • Masnoća: manje od 1 grama
  • Ugljikohidrati: 22 grama
  • Šećeri: 9 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Vitamin A (kao provitamin A): 255% dnevne vrijednosti (DV)
  • Vitamin C: 23% DV
  • Vitamin K: 31% DV
  • Kalij: 15% DV

Sok od mrkve također osigurava karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin, koji djeluju kao antioksidanti u vašem tijelu. Antioksidanti se bore protiv nestabilnih molekula nazvanih slobodnim radikalima. Glavni karotenoid u soku od mrkve je beta karoten, koji je odgovoran za narandžastu boju mrkve. Vaše ga tijelo pretvara u antioksidans vitamina A.

Može poboljšati zdravlje očiju

Sok od mrkve sadrži velike količine hranjivih sastojaka koji koriste vašim očima. Konkretno, 1 šoljica (250 ml) soka od mrkve sadrži preko 250% DV za vitamin A, uglavnom u obliku karotenoida provitamina A poput beta karotena. Vitamin A je vitalan za zdravlje očiju. Nekoliko studija povezuje uzimanje voća i povrća koje sadrži provitamin A sa smanjenim rizikom od sljepoće i dobnih bolesti očiju.

Može ojačati imunitet

Sok od mrkve može vašem imunološkom sistemu dati potrebni poticaj. I vitamini A i C koji se nalaze u soku od mrkve djeluju kao antioksidanti i štite imune ćelije od oštećenja slobodnim radikalima. Uz to, ovaj je sok bogat izvor vitamina B6, pružajući preko 30% DV u 1 čaši (240 ml). Ne samo da je vitamin B6 potreban za optimalan imunološki odgovor, već je i njegov nedostatak povezan s oslabljenim imunitetom.

Može pružiti antikancerogene učinke

Neke studije sugerišu da određeni spojevi u soku od mrkve mogu zaštititi od raka. Tačnije poliacetileni, beta karoten i lutein iz ekstrakta soka od mrkve mogu biti učinkoviti protiv ćelija leukemije. Jedno istraživanje u epruveti pokazalo je da je liječenje ćelija leukemije ekstraktima soka od mrkve tokom 72 sata dovelo do odumiranja ćelija raka i zaustavilo ciklus rasta ćelija.

Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Pijenje malih količina soka od mrkve može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi. Sok od mrkve sadrži probiotike - korisne bakterije koje utječu na crijevne bakterije povezane s dijabetesom. Sok od mrkve ima nizak glihemijski indeks - odrednica za to koliko određena hrana povećava razinu šećera u krvi. Konzumiranje hrane i pića s niskim glihemijskim indeksom može pomoći u poboljšanju upravljanja šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Caption

Može poboljšati zdravlje kože

Hranjivi sastojci u soku od mrkve mogu biti posebno korisni za zdravlje kože. Jedna čaša soka od mrkve osigurava preko 20% dnevne vrijednosti za vitamin C - hranjivu tvar neophodnu za proizvodnju kolagena. Kolagen zapravo vašoj koži pruža elastičnost i snagu. Uz to, vitamin C djeluje kao antioksidans kako bi vašu kožu zaštitio od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Može poboljšati zdravlje srca

Sok od mrkve može pomoći u smanjenju faktora od srčanih bolesti. Prvo, sok od mrkve dobar je izvor kalija, minerala koji igra važnu ulogu u pravilnoj regulaciji krvnog pritiska. Dokazano je da ishrana s visokim udjelom kalija štiti od visokog krvnog pritiska i moždanog udara. Antioksidativni spojevi u soku od mrkve također mogu koristiti vašem srcu.

Može zaštititi vašu jetru

Smatra se da karotenoidi u soku od mrkve promiču zdravlje jetre. Nekoliko studija ukazuje na to da protuupalni i antioksidativni učinak karotenoida štiti od bezalkoholne masne bolesti jetre. Ovo stanje se javlja kada se masnoća nakuplja na vašoj jetri, obično kao rezultat loše ishrane, prekomjerne težine ili pretilosti. Na kraju možete dobiti ožiljke na jetri i trajno oštećenje.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak