Mrkva je izvrstan izvor vitamina, hranjivih sastojaka i vlakana. Ali ne morate jesti mrkvu da biste dobili sve ove hranjive vrijednosti. Pijenje soka od mrkve jednostavan je način za dodavanje mrkve u ishranu. Body.ba vam donosi osam razloga zbog kojih biste u ishranu trebali dodati sok od mrkve.
Prednosti soka od mrkve za vaše tijelo
Bolji vid, jači imunitet, brži gubitak kilograma...
Ubrzajte metabolizam
Budući da je sok od mrkve zasitan i siromašan kalorijama, konzumiranje ovog soka umjesto gaziranih pića i drugih slatkih napitaka može vam pomoći da brže skinete dodatne kilograme.
Jači vid
Često se smatra da je jedenje mrkve dobro za vaše oči. Sok od mrkve dobar je izvor beta-karotena, vrste vitamina A, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Vitamin A pomaže u zaštiti površine oka i doprinosi jakom vidu. Ispijanje soka od mrkve može smanjiti rizik od raznih poremećaja oka, poput degeneracije makule, katarakte i sljepoće. Mrkva također sadrži lutein - antioksidans koji štiti oko od oštećenja svjetlosti.
Zdravija koža
Ako ste u prošlosti imali problema s kožom, poput osipa ili psorijaze, dodavanje soka od mrkve u ishranu vam može biti korisno. Mrkva sadrži vitamin C koji ima ljekovita svojstva. Pomaže koži da se brže oporavi od vanjskih rana. Beta-karoten u mrkvi također smanjuje upalu kože, što ubrzava proces zacjeljivanja.
Jači imunitet
Prehlada ili gripa mogu se zadržati nekoliko sedmica, što otežava (ili onemogućava) odlazak na posao ili u školu. Da biste ojačali imunološki sistem i pomogli tijelu u borbi protiv infekcija, dodajte sok od mrkve u svakodnevnu ishranu i održavajte svoje fizičko zdravlje. Mrkva sadrži antioksidanse koji pomažu vašem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, oštećenja ćelija i upala. Vitamin C u soku od mrkve također pruža poticaj imunološkom sistemu, pomažući vam da prebrodite sezonu prehlade i gripe.
Smanjen rizik od raka
Rak se razvija kada se abnormalne ćelije formiraju i nekontrolisano razmnožavaju. Budući da antioksidanti pomažu u zaustavljanju oštećenja ćelija, sok od mrkve može pružiti zaštitu protiv različitih vrsta karcinoma.
Sniženi holesterol
Ako imate problema s kontrolom holesterola, razmislite o dodavanju soka od mrkve u vašu svakodnevnu ishranu. Kao izvrstan izvor kalija, sok od mrkve može vam pomoći da održavte zdravu razinu holesterola. Niža razina holesterola smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Ojačana funkcija mozga
Beta-karoten u soku od mrkve također može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od dobnih problema s pamćenjem i demencije. Oksidativni stres povezan je s oštećenjem moždanih ćelija i javlja se kada se moždane i živčane ćelije ne mogu obnoviti. To slabi živčanu signalizaciju i smanjuje kognitivne funkcije. Međutim, beta-karoten u mrkvi može ojačati rad mozga i poboljšati pamćenje.