11 11/11

Uvijek perite rižu

Hrana koju trebate i ne smijete prati
Hrana koju trebate i ne smijete prati

Nedavno istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u šerpi kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu. Naime, rižu bi trebalo ostaviti da se natapa u vodi preko noći, a ujutro je isprati pod vodom i zatim kuhati. Time se dio toksina u njemu smanjuje za čak 80 odsto.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak