Kako da pripremate zdravije obroke s manje natrija?

Natrij je jedan od glavnih elemenata kuhinjske soli, te se dodaje mnogim namirnicama radi pojačavanja okusa. Previše natrija povezano je s visokim krvnim pritiskom.

Kako da pripremate zdravije obroke s manje natrija?

Optimalan svakodnevni unos natrija je oko 2.300 miligrama. Osobe starije od 51. godine, i one koje  imaju visok krvni pritisak, trebale bi ograničiti unos natrija na 1.500 miligrama dnevno.

Body. ba vam donosi nekoliko načina da smanjite svakodnevni unos natrijuma, te da vremenom prilagodite vaš organizam na manji unos kuhinjske soli.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Pakirana hrana vam možda može olakšati pripremu večere, međutim, prerađene namirnice su obično bogate natrijem. Izbjegavanje pakirane riže, konzervisane hrane i pripremljenih mješavina hrane, može biti izrazito korisno za vaše cjelokupno zdravlje.

Preporučena količina natrijuma u obrocima je 140 miligrama. Ako se ipak odlučite za prerađenu hranu, obratite pažnju na sljedeće:

  • Pažljivo pogledajte pakiranje i podatke o količinama soli u hrani
  • Kupujte proizvode s oznakom "malo soli" ili "bez dodatne soli"
  • Isperite konzervirani grah kako biste se riješili viška natrija
  • Koristite smrznuto ili svježe povrće umjesto konzervisanog
  • Izbjegavajte suhomesnate proizvode poput šunke, krastavaca, maslina i drugih namirnica pripremljenih u soli
  • Odaberite nezaslađene orašaste plodove
  • Koristite manje količine umaka poput kečapa, senfa i soje

Zamijenite kuhinjsku sol Salutom

Još jedan način da smanjite unos natrija, a da istovremeno uživate u istom okusu jela, je i uključivanje Saluta u vašu ishranu. Ovaj proizvod je idealan za ljude koji brinu o svom zdravlju, te sadrži čak 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol. Ova jedinstvena mješavina  mineralnih soli, kao zamjenu za natrij hlorid koristi Kalijev hlorid. S obzirom na to da je kalij od esencijalne važnosti za ljudsko zdravlje, Salut će i na taj način doprinijeti općem zdravlju. Salut ne sadrži gluten ni laktozu, te ima 0 kalorija, stoga je prikladan za vegetarijance i vegane.

Uključite svježe proizvode u ishranu

Voće, povrće i hrana na biljnoj osnovi, su izvrstan izvor hranjivih materija, a ujedno sadrže i manje količine natrija. Uključite mrkvu, špinat, jabuke i breskve u vašu ishranu. Sušeni paradajz, gljive, brusnice, trešnje i drugo sušeno voće možete upotrijebiti u salatama i drugim jelima kako biste ih zasladili.

Pokušajte kuhati bez soli

Postoje mnogi načini da smanjite količinu soli u vašim obrocima, a da istovremeno zadržite ili čak poboljšate okus vaših obroka. U supe i druga jela možete dodati malo limuna, limete ili vina kako biste pojačali okus. Koristite svježi češnjak ili luk u prahu umjesto soli u obrocima. Eksperimentisanje sa začinima može dati potpuno novu dimenziju vašim omiljenim jelima, a najbolje bi bilo da ocat ili začinedodajete na kraju pripreme obroka. Začini poput cimeta, đumbira, curry praha, paprike, peršina, origana, timijana i slično, mogu popuno transformisati okus vašeg jela.

Prilagođavajte se obrocima s manje soli

Najveću razliku ćete primijetiti kada tek počnete kuhati bez soli. Nakon nekog vremena, vaše nepce će se prilagoditi novom načinu ishrane bez soli i možete početi uživati u drugim okusima hrane.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak