Ljudi koji redovno jedu dobro uravnoteženu hranu imaju tendenciju da budu puno zdraviji, te da održavaju jak imunitet. Ovako također smanjuju rizik od hroničnih i zaraznih bolesti.
Kakvu ishranu preporučuje WHO tokom pandemije koronavirusa?
Stoga biste se trebali pobrinuti da jedete raznoliku, svježu i neprerađenu hranu. Ovako ćete unositi dovoljno vitamina, minerala, vlakana, proteina, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka koji su vam potrebni. Pijte puno vode, izbjegavajte šećer, masti i sol kako biste smanjili rizik od prekomjerne težine, bolesti srca, gojaznosti, moždanog udara, određenih vrsta raka i dijabetesa.
Svaki dan jedite svježu i neprerađenu hranu
Jedite voće, povrće, mahunarke (npr. Leća, grah), orašaste plodove i cjelovite žitarice (npr. kukuruz, zob, pšenicu i smeđu rižu) hranu životinjskog porijekla, (npr. meso, riba, jaja i mlijeko).
Dnevno jedite: 4 porcije voća, 5 porcija povrća, 180 g žitarica i 160 g mesa i graha (crveno meso može se jesti 1-2 puta sedmično, a perad 2 −3 puta sedmično).
Za međuobroke radije odaberite sirovo povrće i svježe voće, a ne hranu koja sadrži puno šećera, masti ili soli. Ne prekuhavajte povrće i voće jer to može dovesti do gubitka važnih vitamina. Kada koristite konzervirano ili sušeno povrće i voće, birajte sorte bez dodatnih soli ili šećera.
Pijte dovoljno vode svaki dan
Voda je neophodna za život. Ona raznosi hranjive sastojke i spojeve u krvi, reguliše vašu tjelesnu temperaturu, oslobađa vas otpada i podmazuje vaše zglobove. Voda je najbolji izbor, ali možete konzumirati i druga pića. Jedite i voće i povrće koje sadrže vodu, te konzumirajte limunovu vodu, čaj i kafu. Ali pazite da ne unosite previše kofeina i izbjegavajte zaslađene voćne sokove, sirupe, koncentrate voćnih sokova, gazirana i negazirana pića jer svi sadrže šećer.
Jedite umjerenu količinu masti i ulja
Konzumirajte nezasićene masti (npr. pronađene u ribi, avokadu, orašastim plodovima, maslinovom ulju, soji, suncokretovom i kukuruznom ulju), a zasićene masti (npr. u masnom mesu, puteru, kokosovom ulju, kajmaku i siru).
Odaberite ribu umjesto mesa
Radije odaberite bijelo meso (npr. Perad) i ribu, umjesto crvenog mesa. Izbjegavajte prerađeno meso jer sadrži puno masti i soli. Pobirnite se da jedete puno ribe, poput sardina, lososa, tunjevine i pastrmke. Sardine su se pokazale posebno efikasnim u jačanju imuniteta i zdravlja pluća, jer sadrže omega 3 masti i vitamin D. Body.ba vam savjetuje da odaberete Eva sardine koje sadrže dvostruko više vitamina D od jaja, te se pobrinite da ih konzumirate najmanje dva puta sedmično. Ovako ćete zaštiti vaša pluća od upalnih infekcija i pomoći vašem imunitetu da ojača.
Izbjegavajte industrijski proizvedene transmasti
Često se nalaze u prerađenoj hrani, brzoj hrani, grickalicama, prženoj hrani, smrznutoj pizzi, pitama, kolačićima, margarinu i namazima.
Jedite manje soli i šećera
Pri kuhanju i pripremi hrane ograničite količinu soli i šećera koju dodajete. Izbjegavajte hranu
(npr. grickalice) koja sadrži puno soli i šećera.
Smanjite unos šećernih sokova
Ograničite unos bezalkoholnih pića ili gaziranih sokova i drugih pića koja sadrže puno šećera (npr. Voćni sokovi, koncentrati i sirupi od voćnih sokova i aromatizirana mlijeka).
Pobrinite se da što više jedete kod kuće
Osim što se tokom pandemije koronavirusa savjetuje da što manje izlazite kako biste smanjili kontakt s drugim ljudima i smanjili šansu da budete izloženi virusu, stručnjaci također preporučuju da se uvijek pobrinete da sami kod kuće pripremate obroke. Ovako ćete najbolje znati šta ste stavili u vaš dnevni obrok, te možete osigurati da svaki sastojak koji dodate bude dobar za vas i vaše zdravlje.
SUPERRR PROGRAM,UNAPRIJEDITE JOS,ZA NAS AMATERE.L.P
SUPERRRRRRR
Superrr.