Koje su nutritivne vrijednosti palente i zašto je ona odlična za vas?

Omiljeno jelo djetinjstva...

Palenta ili pura je jelo od ukuhanog kukuruznog griza. Obično se jede s mlijekom, vrhnjem, jogurtom, ali postoji još mnogo načina na koje možete uživati u palenti.

Koje su nutritivne vrijednosti palente i zašto je ona odlična za vas?

Palenta se može jesti kao prilog i dodavati mnogim receptima, od hljeba do slatkiša. Ovo je svestrana hrana koja vas može zasititi, a vrlo ju je jednostavno pripremiti čak i za one koji nisu toliko iskusni u kuhanju. Palenta je zdrav izbor namirnice s brojnim nutritivnim prednostima, a Body.ba vam u nastavku donosi samo neke:

Kako se pravi?

Palenta se može pripremati na mnogo načina. Tradicionalno se ovo jelo povezuje s Italijom, ali danas se ova hrana konzumira širom svijeta. Palenta se obično pravi od žutog kukuruza. Kukuruz se grubo melje u kukuruzno brašno kako bi se dobila palenta. Nakon mljevenja, kukuruzno brašno se kuha u vodi, mlijeku ili čorbi. Obično je omjer kuhanja palente 4 šoljice tečnosti na 1 šoljicu kukuruznog brašna. Kad se skuha, palenta dobiva konzistenciju guste kaše.

Tradicionalni način pravljenja palente uključuje miješanje u loncu oko 40 do 50 minuta, što može potrajati. Za one koji traže nešto lakše, palenta se prodaje i u instant sortama. Jedna od njih je i Podravka palenta - namirnica na koju uvijek možete računati. Podravka palenta je izuzetno hranjiva, a vrlo ju je lako kombinovati i pripremati na druge načine. Osim toga, već je polu pripremljena a kuha se samo dvije minute. Stoga je ovo odlična opcija za one koji žele uživati u omiljenom jelu iz djetinjstva na nove načine i bez puno truda.

Prednosti konzumiranja palente

Palenta sadrži ugljikohidrate i proteine. Pojedine sorte palente su obogaćene mineralima i vitaminima kako bi im se povećala hranjiva vrijednost. Priprema palente s mlijekom umjesto vode može povećati hranjive sastojke u ovom obroku. Palenta je dobar izvor sljedećih hranjivih sastojaka:

Vlakna

Palenta sadrži proteine i vlakna koji vam pomažu da se osjećate sito. Vlakna su također izuzetno
korisna za vaš probavni sistem, te su odlična hrana za vaše crijevne bakterije. Osim toga, vlakna su odlična u borbi protiv konstipacije.

Ne sadrži gluten

Za ljude koji prate bezglutensku ishranu, palenta je odlična opcija. Mnogi izvori vlakana, poput
pšenice, kus-kusa i raži, sadrže gluten. S druge strane, palenta je odličan izbor za osobe na
bezglutenskoj dijeti. Obično je jedu ljudi koji imaju celijakiju ili su osjetljivi na gluten.

Bogata složenim ugljikohidratima

Palenta sadrži složene ugljikohidrate koji vam pružaju dugotrajnu energiju i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Jednostavni ugljikohidrati se brzo razgrađuju, te mogu uzrokovati skok nivoa šećera u krvi. Torte, kolači i bijeli hljeb su primjeri namirnica koje sadrže jednostavne ugljikohidrate. S druge strane, složeni ugljikohidrati (baš oni koji se nalaze u palenti), se razgrađuju sporo, što znači da im treba više vremena da se probave. Ovo lagano oslobađanje je korisno za održavanje nivoa šećera u krvi stabilnim.

Sadrži vitamin A

Iako ne sadrži velike količine vitamina i minerala, palenta sadrži značajne količine vitamina A. Vitamin A je neophodan za pravilan rad bubrega, pluća i srca.

Izvor karotenoida

Palenta sadrži mljeveni kukuruz, koji je dobar izvor karotenoida. Smatra se da karotenoidi smanjuju rizik od određenih bolesti, kao što su neke vrste očnih bolesti i neki karcinomi.

Nizak sadržaj masti

Palenta je prirodno siromašna mastima i može se jesti kao dio zdrave ishrane za srce. Ako želite
smanjiti unos zasićenih masnoća trebate kuhati palentu s vodom, biljnim mlijekom ili čorbom
umjesto mliječnog mlijeka i izbjegavati dodavanje sira ili putera.

Sadrži esencijalne minerale

Željezo, magnezijum i cink su svi neophodni minerali. Iako palenta ne daje velike količine ovih
minerala, postotak koji unesete će vam biti koristan za zdravlje.

Niskokalorična namirnica

Palenta je niskokalorična, slično kao i ostale cjelovite žitarice koje se kuhaju u tečnosti. Pruža oko 70 kalorija na 100 grama skuhane porcije. Cjelovita hrana s malo kalorija, poput palente, može biti dobar izbor za ljude koji žele izgubiti ili održati kilograme.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak