Kruška kao super voće

Puna korpa zdravlja

Još od malih nogu nas uče da je voće jako bitno za cjelokupno zdravlje, a jedno od najkorisnijih voćki za čovjekov organizam su definitivno kruške. Kruška je voće veličine kao i jabuka, ali za razliku od nje, kruške imaju koru koja se teže ljušti i može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili čak u kombinaciji ovih svih boja.

Kruška kao super voće
Foto: Unsplash

Ovo voće je najčešće slatkog, sočnog i jako slatkog ukusa, a najpoznatija je kineska kruška koja ujedno ima i najviše ljekovitih svojstava. Krušaka ima tokom cijele godine, međutim, najukusnije su baš u ovom periodu, početkom jeseni.

Nutricionistička vrijednost
Kruške su odličan izvor vlakana, pored njih sadrže i vitamine A, B1, B2, C i E, kao i folnu kiselinu i niacin. Ovo voće je bogat izvor bakra, kalijuma i fosfora, a u manjim količinama sadrži željezo, magnezijum, natrijum i sumpor.

Prednosti za zdravlje
Kruške su hipoalergeno voće sa jako vuno vlakana, gdje one rijetko uzrokuju alergisjke reakcije. Zato, sok od krušaka je odličan za novorođenčad, prije svega zbog blagog ukusa ali i zbog velikog broja zdravstvenih dobrobiti koje one nose sa sobom.

Krvni pritisak
Kruške sadrže antioksidativne i antikancerogene sastojke koji spriječavaju pojavu povišen krvnog pritiska i srčanog udara.

Rak
Visok nivo vitamina C i bakar umanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu, gdje na taj način spriječavaju oštećenje i obolijevanje ćelija.

Holesterol
Kruške su bogate pektinom, koji djelotvorno umanjuje rizik od lošeg holesterola.

Digestivni trakt
Hranjiva vlakna su odlična za zdravlje i funkcionisanje digestivnog trakta, zato oni mogu spriječiti nastajanje raka debelog crijeva.

Odlično oružje protiv opstipacije
Pektin je diuretik i ima blago laksativno dejstvo, što potiče rad crijeva i omogućava pravilno varenje hrane.

Energija
Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze, koji brzo povećavaju nivo energije u čovjekovom organizmu.


Temperatura
Najbolji način za smanjenje tjelesne temperature je konzumacija svježe cijeđenog soka od krušaka.

Imunitet
Antioksidativno dejstvo kruške jača imunološki sistem, zato jedite kruške ili pijte sok od ovog voća, naročito sada, kada počinje sezona gripe i prehlade.

Upale
Kruške imaju smirujuće dejstvo u procesu oslobađanja od boli, pri različitim upalama.

Osteoporoza
Kruške sadrže visok nivo bora, koji omogućuje tijelu da apsorbira kalcijum i na taj način spriječava se nastanak osteoporoze.

Trudnoća
Sve trudnice za vrijeme trudnoće trebaju povećati unos folne kiseline, s ciljem da spriječe nastanak nekih deformacija na djetetu. Kruške su bogate folnom kiselinom, zato naučnici preporučuju konzumaciju krušaka tokom trudnoće.

Savjeti za konzumaciju
Pri kupovini, uvijek birajte one čvršće kruške tamnije boje. Zatim ih ostavite nekoliko dana da odstoje, sve dok one ne omeknu. Kruške čuvajte daleko od hrane koja ima intezivan miris, kao što je luk, jer ovo voće može lako poprimiti miris drugih namirnica.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak