Laneno ulje - Body.ba

Zdrava mast

Laneno ulje

Piše: Adnan Ćosić

Petak, 04.06.2010.

Laneno ulje

Lan je bogat osnovnim masnim kiselinama

Laneno ulje se sastoji od trećine ulja, dok su ostalo proteini, vlakna i biljno ljepilo. Laneno ulje je bogat izvor osnovnih masnih kiselina, koje u sebi sadržavaju alfa-linolensku kiselinu, omega 3 i omega 6 kiseline (ove tri kiseline se nazivaju EFA). U lanenom ulju ove su kiseline pravilno raspoređene. Sjeme lana također je bogat izvor vlakana, vitamina, proteina i minerala.

Ljudi obično imaju manjak 3 EFA-e u svojoj preharni, te je laneno ulje odlično kao suplement u tom slučaju. Ljudske ćelije trebaju omega 3 masne kiseline od kojih grade opne ćelija, koje ih štite. Ljudski mozak se uglavnom sastoji od masnoća zvanih phospholipids, koje se prave od masnih kiselina. Ove tri kiseline su esencijalne za funkcioniranje i sastav mozga, te poboljšavaju pamćenje, raspoloženje, koncentraciju i moć opažanja.

Istraživanja su pokazala da većina dijeta ne sadrži u sebi dovoljno Omega 3 masnih kiselina, što kasnije može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme:

- Srčane bolesti - Omega 3 pomaže u smanjenju holesterola, krvnog pritiska, taloženje zubnog plaka i srčane aritmije.

- Artitis - Istraživanja su pokazala da ulja koja su bogata Omegom 3 (kao što je laneno ulje) kod pacijenata mogu smanjiti korištenje narkotika.

- Rak - Omega 3 kiselina dokazano ubija pojedine ćelije raka, bez da uništava normalne ćelije.

Problmi sa kožom, bubuljice i akne, te bolje podnošenje stresa i stresnih također omega 3 kiselina poprilično ublažava.

Laneno ulje je dobro za zdravlje

Lan u sebi sadrži 12 % biljnog ljepka, što ga čini laganim, prirodnim laksativom. Sjeme lana je savršeno za osobe koje imaju osjetljiv stomak.

- Ulje lanenih sjemenki služi kao zaštitnik od stomačnih kiselina
- Umiruje čireve i iritabilne poremećaje crijeva
- Prerađuje i absorbira toksine
- Spriječava razvoj toksina u crijevima

Ulje od sjemena lana također sadrži lignine koji imaju anti-viralno i anti-bakterijsko djelovanje, te odlično djeluje i u borbi protiv raka. Sjeme lana ima najbogatiji izvor lignina, čak 100 puta više od mekinja. Sjeme lana također u sebi sadrži lekitin, koji topi salo i smanjuje holesterol. Ovo sitno sjeme poboljšava probavu, pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pomaže u borbi protiv tumora, te poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Već smo spomenuli kako je laneno ulje odličan izvor vlakana, proteina, lignina, vitamina i minerala, te osnovnih masnih kiselina. Pogledajmo pažljivije neke od tih sastojaka.

Vlakna - Laneno ulje sadrži topljiva i netopljiva vlakna, koja također u sebi sadrže biljno ljepilo. Vlakna u lanenom ulju čiste debelo crijevo od toksičnih materijala, izmeta i suhe sluzi. Lanena vlakna su odlična hrana za prijateljske bakterije u crijevima, koje spriječavaju organizme koji uzrokuju bolesti da se razmnožavaju.

Proteini - U 100 grama sjemena lana nalazi se otprilike 25 grama proteina. Proteini u lanenom ulju lako se probavljaju i sadrže sve amino-kiseline koje vaše tijelo treba.

Lignini - Lignini imaju svojstva u borbi protiv raka, te anti-viralna i anti-bakterijska svojstva. U lanu ima od 75 % do 800 % više lignana u odnosu na ostalo povrće i žitarice. Naime, radi se o antioksidantu koji spriječava apsorpciju holesterola iz masne hrane.

Osnovne masne kiseline - Laneno ulje sadrži tri osnovne masne kiseline: alfa-linolensku kiselinu, omega 3 osnovnu masnu kiselinu i omega 6 osnovnu masnu kiselinu.

Lanovo ulje je jedan od najboljih izvora osnovne alfa-linolenske masne kiseline. Alfa-linolenska kiselina je veoma važna za bodybuildere jer poboljšava osjetljivost na inzulin unutar mišićnih ćelija. Ova omega 3 masna kiselina također ima mnogo drugih po zdravlje dobrih efekata.

Korištenje lanenog ulja i dodataka prehrani od lanenog ulja

Može se kupiti laneno ulje, sjeme lana ili preparati od lanenog ulja.

Ukoliko se odlučite na laneno ulje, imajte na umu da ga čuvate u frižideru, jer laneno ulje veoma lagano oksidira pri čemu dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Sa tim saznanjem dobro je i dodati E vitamin, kao snažan antioksidant. Kupujte laneno ulje u crnim i manjim bocama.

Ukoliko se ipak odlučite da koristite sjeme, budite prvo sigurni da ga ogulite prije nego ga pojedete, jer u protivnom nećete ga moći provariti. Možete koristiti sjeme lana u svojim proteinskim napitcima, može se uzimati samostalno ili kao dodatak bilo kojoj vrsti pića. Također, možete koristiti i suplemente lanenog ulja.

Dodaci prehrani od lanenog ulja su veoma jeftini u odnosu na ono koliko koriste zdravlju, te su definitivno vrijedni novca!

Odličan tekst, rekao bih zlata vrijedan, a zdravlje je vrijednije i od zlata i bilo čega drugog.

- Halis

Četvrtak, 19.08.2010. 04:18,

Prijavi neprimjeren komentar


Pitanje za osobe koje već uzimaju laneno ulje i koji su već osjetili njegove blagodeti :-),
koliko je podnošljiv ukus??
Koliko uzimate, predpostavljam jednu malu kašiku?
Je li svejedno u koje doba dana?

- loptica

Nedelja, 22.05.2011. 12:14,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja ga lično popijem pred spavanje, sa obzirom da mi je to obrok P M. jedna kašika, a odmah iza nje časa vode pošto nije ukus neki :)

Inace, kod lanenog treba paziti da ne oksidira i negdje sam čitao jedno istraživanje da muškarci ne bi trebali vše od jede kašike dnevno konzumirati, jer povezano je sa prostatom.

- brutalee

Utorak, 24.05.2011. 08:53,

Prijavi neprimjeren komentar


Dakle, spada u posljednji obrok,
predpostavljam nakon sira dolazi ta kašika lanenog ulja?
Mogu li spriječiti da oksidira tako što će mi stajati u frižideru? :)

Muškarci ne bi trebali više od jedne kašike dnevno, a kakva je situacija sa ženama? Je li jedna kašika preporučena doza i za žene također, ne vjerujem da ima potrebe da i žene uzimaju više od toga?

Pozdrav!

- loptica

Utorak, 24.05.2011. 14:02,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)