Još od davnina je poznato da luk posjeduje izvandredne ljekovite sastojke, i bio je korišten kao hrana i kao lijek u mnogim kulturama više od hiljadu godina. Naučna istraživanja su pokazala da se upotrebljavao još u vrijeme Egipatskih faraona i u prvim Kineskim dinastijama.
Luk - prirodni antibiotik
Savjeti
Luk i drugi proizvodi koji su bazirani na ekstraktu luka, spriječavaju mnoga oboljenja, kao što je ateroskleroza, povišen krvni pritisak, gripa i prehlada, kašalj, bronhitis, i pomaže u umanjuje menstrualnih bolova. Istraživanja su pokazala da luk uništava veliki broj mikroorganizama, bakterije, viruse, i u nekim slučajevim crijevne parazite.
Luk je jako efikasan antioksidans koji ojačava tjelesni imunološki sistem i pomaže u borbi protiv mnogih kancerogenih bolesti. On sadrži više od 200 bioloških aktivnih materije, vitamina, minerala, enizima i aminokiselina. Luk je prirodno bogat selenom i esencijalnim tragovima minerala koji imaju različita ljekovita svojstva na organizam. Ipak, luk je najpoznatiji u održavanju kardiovaskularnog zdravlja i pkazani su odlični rezultati u spriječavanju visokog holesterola i triglicerida u krvi, kao i raznih infekcija.
Biohemijska najaktivnija supstanca u luku je eterično ulje, alicin koji služi kao prirodno sredstvo za umanjenje visokog krvnog pritiska, za detoksikaciju krvi, djeluje kao prirodni antibiotik, liječi glavobolju i podmlađuje organizam.
luk bjeli je dobar i treba ga jesti,ja ga jedem