Može li čaj od metvice pomoći gubitku kilograma?

Metvica ili pepermint jedna je od najčešće korištenih biljaka na svijetu. Od sprečavanja svih stomačnih problema do pružanja zanimljivih i revitalizirajućih napitaka. Šoljica ovog napitka opustit će vas, ublažiti stres i anksioznost, te relaksirati mišiće nakon napornog treninga. 

Može li čaj od metvice pomoći gubitku kilograma?

Ako želite da skinete nekoliko kilograma, ostanete u formi ili spriječite da tokom zime nakupite suvišne kilograme ispijanje dvije do tri šoljice čaja od paprene metvice je pravi put. Ovaj zanimljivi napitak ne samo da je niskokaloričan, već i obuzdava neželjenu želju za slatkišima i pospješuje probavu – sve to ima direktnu vezu sa gubitkom težine. Loša probava je jedan od glavnih uzroka debljanja. Antiseptička i antibakterijska svojstva metvicu čine dobrim izborom za poboljšanje probave. Zahvaljujući mentolu prisutnom u metvici umirujete želudac i olakšavate proces probave. Metvica je također i diuretik te pomaže izbacivanju vode i toksina iz organizma.

Ne postoji čarobni napitak koji će popraviti vaše zdravstvene probleme. Jedino uravnotežena prehrana, minjenanje nezdravih navika i redovna fizička aktivnost mogu vam garantovati dugoročan rezultat. U svoju ishranu dodajte svježe ili suhe listove metvice, a možete ih pomiješati sa vodom i limunom i dobit ćete osvježavajući mojito. Ali, ako želite da ubrzate tempo svog programa mršavljenja, probajte Podravka čaj od paprene metvice. Filtar vrećicu prelijte s 200 - 300 ml kipuće vode i poklopite. Nakon 5 minuta izvadite filtar vrećicu. Ovaj potpuno prirodan čaj od listova metvice pakiran je u aroma omotač koji zadržava njenu svježinu i miris.

Jak miris paprene metvice suzbija apetit i smanjuje žudnju za hranom. Osim toga, ovaj osvježavajući čaj pomaže podizanju temperature našeg tijela, dodatno poboljšavajući naš metabolizam. Ovo svojstvo čini čaj od paprene metvice nevjerovatnim napitkom prije treninga, posebno za one koji redovno vježbaju. Također, metvica povećava kapacitet pluća i dotok kisika u svaku tjelesnu stanicu, što je naročito važno za povećanje kondicije i sportske izdržljivosti.

Metvica je dobar izvor proteina, tiamina, niacina, vitamina B6, fosfora i cinka te je jako doba  izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, riboflavina, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, kalija, bakra i mangana.Metvica je odličan izvor antioksidativnih spojeva koji su važan dio uravnotežene prehrane jer smanjuju djelovanje slobodnih radikala u tijelu, spojeva koji povećavaju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka. Još jedna zanimljiva činjenica je da šolja čaja od paprene metvice sadrži svega dve kalorije. Ista tolika količina gaziranog pića sadrži u prosjeku oko 100 kalorija.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak