Orašasti plodovi - izvor Omega 3 masnih kiselina - Body.ba

Koštunjavo voće

Orašasti plodovi - izvor Omega 3 masnih kiselina

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 18.07.2011.

Orašasti plodovi - izvor Omega 3 masnih kiselina

Ako ste ljubitelj zdrave ishrane onda nema sumnje da će jesti orašaste plodove i sjemenke. Sadrže  svu snagu nutrijenata, zdrave masti i antioksidante. Jeftini su, idealni za grickanje usput kao i za međuobrok. Osnovna prednost orašastih plodova je u činjenici da su bogat izvor minerala kao što su kalcij, magnezij i cink, koji se inače današnjim načinom ishrane jako teško unose.  Također, sadrže solidan nivo hranljivih masti koje pospješuju zdravlje tijela i uma.

Naravno, neki orašasti plodovi su bolji od ostalih, ali svi oni imaju svoje prednosti.

Bademi – Skladište vitamina E i vjerovatno najzastupljeniji orašasti plod kada je u pitanju ishrana. Odlično idu uz voće, ali i sami u vidu grickalica.

•  Orasi – Prepuni Omega 3, s toga ako jedete samo jednu vrstu orašatsih plodova onda neka to budu orasi. Odlično idu uz jogurt, jabuke ili sir.

•  Lješnjaci - imaju značajno mjesto među orašastim plodovima u smislu prehrane i zdravlja zbog posebnog sastava masti (prvenstveno oleinska kiselina), bjelančevina, vitamina (vitamin E), minerala, dijetalnih vlakana i antioksidanta.

•  Brazilski orah – samo tri oraščića će vam omogućiti dnevni unos selena, moćan antioksidant za koji je dokazano da smanjuje rizik od nastanka mnogih bolesti.

Ovo su neki od najčešćih orašastih plodova i definitivno bih ih trebali imati u svakodnevnoj ishrani. Naravno postoji još niz drugih kao što je australskih orah i indijski oraščić (zapravo mahunarka, ali jednako dobar) a da ne spominjemo sjemenke  koje su odlične za posipanje,  ali i grickanje.

Šta izbjegavati?

Postoje neke stvari koje smatrate orašastim plodovima, ali zapravo nisu, kao npr. kikiriki koji je mahunarka što ga čini podređenim u odnosu na orašaste plodove. Sadrži Omega 6 masti, koje se u ni u kom slučaju ne mogu usporediti sa Omega 3 masnim kiselinama koje sadrže orasi. Kikiriki je također često kontaminiran kancerogenima i sa plijesni izlažući imuni sistem i tijelo općenito nepotrebnom stresu. Jedna je od najpesticidnijih biljaka. Puno bolje zvuči da u frižideru imate pakovanje putera od cjelovitog organskog kikirikija, jer je bogat vitaminom E, magnezijem i folnom kiselinom, a iznimno su značajni za vaše zdravlje. Kikiriki puter od svježeg organskog kikirikija odlično ide uz mrkvu i celer, tako da lako i brzo možete pripremiti zdravu užinu. Sve dok ga ne jedete previše, kikiriki je zdrav, ali se ipak držite kvalitetnog, svježeg, organskog kikirikija.

Koliko orašastih plodova je dovoljno?

Orašasti plodovi su poprilično najbolji izvor monozasićenih kiselina koji vašu kožu čine mekom, a ujedno hrane endokrini sistem. Nažalost, tijelo ih ne može proizvoditi samostalno, tako da se morate osloniti na ishranu, što čini da su  orašasti plodovi ili maslinovo ulje neophodni. Otprilike 40-60 grama orašastih plodova na dan je optimum. Ako uzimate više, neće škoditi sve dok je ostatak ishrane po kontrolom. Šezdeset grama ili dvije šake oraha će zadovoljiti čak i najaktivnije osobe.

Sa orašastim plodovima je lako pretjerati. Osnovni problem uslijed prevelike konzumacije je opterećenje kojem izlažete probavni trakt. Ako pojedete 100 grama, to bi trebalo biti dovoljno osim ako niste ograničeni sa ostalim namirnicama.

Orašasti plodovi su fascinirajući i tako moćna namirnica koju bi svi trebali konzumirati. Samo gledajte kad ste god u mogućnosti da se držite čistih i svježih oraščića. Također, držite se podalje od mixeva koji u sebi sadrže slatko sušeno voće, čokoladu i slično jer su daleko od zdravog. Umjesto toga napravite sebi vlastiti mix:

• Bademi
• Sjemenke suncokreta
• Listići kokosa
• Grožđice

Mix na ovaj način je mnogo jeftiniji. Napravite ga u većoj količini i koristite preporučenu dozu.

Ukusan članak :-)

- SenSia

Ponedeljak, 18.07.2011. 22:48,

Prijavi neprimjeren komentar


Mene zanima da li proteini iz badema, lješanjaka, oraha... se mogu računati u dnevnu količinu proteina. Ja sam čuo da ne, pa me zanima da li je to tačno? Hvala.

- pana

Srijeda, 20.07.2011. 15:16,

Prijavi neprimjeren komentar


ako mislis na proteine koji imaju dovoljno kvalitetan amino profil za izgradnju misica onda je istina,ali ipak ih ubrajas u kalorijski unos gdje je 1 gr proteina 4 kalorije. vecina biljnih proteina nema kvalitet kao zivotinjski, tipa meso, sir, jaja

- semir

Srijeda, 20.07.2011. 19:10,

Prijavi neprimjeren komentar


Odlična ideja da napravimo sebi vlastiti mix :-)

- Metaphysica

Četvrtak, 21.07.2011. 17:39,

Prijavi neprimjeren komentar


Nisam znala da kikiriki i indijski oraščić spadaju u mahunarke, zanimljivo!

A daaa. Slažem se da je jako lako pretjerati sa orašastim plodovima, pa obično ih jedem sve dok ima :-D

- Dance Sunny.

Petak, 22.07.2011. 16:03,

Prijavi neprimjeren komentar


Super su orašasti plodovi, grickam njih umjesto čokoladu ;))

- DzeNySa

Ponedeljak, 01.08.2011. 13:12,

Prijavi neprimjeren komentar


Da li orasasti plodovi smeju da se kombinuju sa vodom ili cedjenim sokom?

- Funny

Četvrtak, 05.06.2014. 17:35,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)