Majoneza, kremasti žućkasto-bijeli začin, obično se poslužuje hladan uz sendviče ili se koristi kao dio recepta za preljeve za salatu i umake.
Sadrži li majoneza gluten?
Da li je poznati sastojak siguran za one koji prate bezglutensku ishranu?Budući da se toliko koristi u svijetu, možete se zapitati je li sigurno jesti majonezu ako pratite dijetu bez glutena. Body.ba vam u nastavku daje pregled sastojaka koji se koriste za pravljenje majoneze:
Od čega se pravi majoneza
Majoneza se pravi od:
- Cijelog jajeta ili žumanca
- Ulja
- Sirćeta ili soka od limuna
Ova tri jednostavna sastojka su potrebna za pripremu majoneze. Mogu se dodati i drugi začini i arome, a neki od najčešće korištenih uključuju morsku sol, senf, bijeli biber, celer i senf.
Vrsta ulja koje se koristi za pripremu majoneze također može varirati. Mnogi proizvođači koriste ulje neutralnog okusa, poput avokada, sjemenki grožđa ili šafrana.
Da li je majoneza sigurna za ljude koji prate bezglutensku ishranu?
Gluten je grupa proteina koja se nalazi u pšenici i drugim žitaricama poput ječma i raži. Neke vrste pšenice se koriste za preradu prehrambenih proizvoda poput hljeba, žitarica, tjestenine i pekarskih proizvoda, kao i za supe, umake i preljeve za salatu.
Osobe oboljele od celijakije trebaju pratiti strogu dijetu bez glutena, koja uključuje izbjegavanje pšenice, ječma, raži i druge hrane koja sadrži gluten. Konzumiranje glutena može uzrokovati simptome poput dijareje, nadimanja, zatvora, stomačnih bolova, gubitka težine i gubitka apetita.
Nijedan tradicionalni sastojak koji se koristi u majonezi - jaja, ulje ili kiseline - ne sadrže gluten. Stoga bi prava majoneza u većini slučajeva trebala biti sigurna za ljude koji prate dijetu bez glutena.
Međutim, moguće je da neki od dodatnih sastojaka sadrže gluten ili da ulje i sirće koji se koriste u receptu potiču od proizvoda koji sadrže gluten.
Postoji i rizik od unakrsne kontaminacije glutenom tokom proizvodnje majoneze i njegovog sadržaja.
Kako pronaći majonezu bez glutena?
Kada kupujete u prodavnici, najbolji način da budete sigurni da kupujete majonezu bez glutena je da pažljivo pregledate etiketu.
Prema podacima Uprave za hranu i lijekove (FDA), svaka hrana koja sadrži “bez glutena” na ambalaži mora sadržavati manje od 20 dijelova na milijun (ppm) glutena - siguran broj za ljude koji prate dijetu bez glutena:
Ako vidite “ bez glutena” na teglici s majonezom, možete biti sigurni da je proizvod bez glutena, te da je siguran za vas ako pratite bezglutensku ishranu.