Iako kontroliše ravnotežu tečnosti u našim tijelima, unos previše natrijuma može povisiti krvni pritisak i izazvati zadržavanje tečnosti, što može dovesti do oticanja nogu i stopala, ili do drugih zdravstvenih problema.
Smjernice za ishranu s manjim udjelom natrijuma
Balansirana ishrana je ključ zdravljaGlavni izvor natrijuma je kuhinjska sol, koja je upravo i najčešće korišten začin u mnogim obrocima. Natrijum se može nalaziti i prirodno u hrani, ali obično se dodaje u namirnice tokom prerađivanja i pripreme. Hrana koja ne sadrži sol još uvijek može sadržavati određene količine natrijuma.
Kada želite ograničiti natrij u ishrani, uobičajeni cilj je da pojedete manje od 2000 miligrama natrijuma dnevno.
Načini da smanjite unos natrija
Jedan od načina da smanjite unos natrija, a da i dalje zadržite okus vaših omiljenih obroka, je uključivanje soli sa smanjenim udjelom natrija u ishranu. Jedna od takvih namirnica je i Salut, koji predstavlja jedinstvenu mješavinu mineralnih soli s 35% manje natrija, u odnosu na uobičajenu kuhinjsku sol. U Salutu se kao zamjena za natrij hlorid koristi Kalijev hlorid, a s obzirom na to da je kalij od esencijalne važnosti za ljudsko zdravlje, Salut na taj način može pridonijeti općem zdravlju. Salut također ne sadrži gluten ni laktozu, te ima 0 kalorija.
Eliminišite slanu hranu iz ishrane, te smanjite količinu soli koju dodajete u obroke.
Birajte namirnice s niskim udjelom natrija. To najlakše možete postići posmatranjem etiketa na hrani. Niski natrijum se obilježava sa 140 mg po obroku.
Budite kreativni u kuhinji te hranu začinite biljkama, limunom, đumbirom, sirćetom, začinima ili češnjakom.
Izbjegavajte lijekove koji sadrže natrijum.
Meso, perad, riba, mahunarke, jaja i orasi
Hrana s visokim udjelom natrijuma:
- Dimljeno, sušeno, slano ili konzervirano meso, riba ili perad, šunka, kobasice, sardine, kavijar
- Smrznuto i pohovano meso
- Slani orasi
- Konzervirani grah
Alternativa s manje natrijuma:
- Svježa ili smrznuta govedina, janjetina, perad i riba
- Jaja
- Puter od kikirikija
- Grašak i grah (ne konzervirani)
- Riba u konzervi s malim udjelom natrijuma
Mliječni proizvodi
Hrana s visokim udjelom natrijuma:
- Puter
- Topljeni sir, namazi od sira i umaci
Alternativa s manje natrijuma:
- Mlijeko i jogurt
- Sirevi s malo natrija kao što su krem sir i mocarela
Hljeb i žitarice
Hrana s visokim udjelom natrijuma:
- Hljeb i slana peciva
- Biskvit, palačinci i vafli
- Pizza i slani krekeri
- Prerađeni krompir, riža, tjestenina
Alternativa s manje natrijuma:
- Muffini
- Riža i tjestenina (ali nemojte dodavati sol prilikom kuhanja)
- Tortilje s kukuruzom i brašnom
Voće i povrće
Hrana s visokim udjelom natrijuma:
- Voćni sokovi
- Masline, kiseli krastavci, kiseli kupus i ostalo kiselo povrće
- Komercijalno pripremljeni umaci za tjesteninu poput salse ili paradajz sosa
Alternative s manje natrijuma:
- Svježe i smrznuto povrće
- Svježi krompir, smrznuti pomfrit
- Većina svježeg, smrznutog i konzervisanog voće
- Sušeno voće
Masti, deserti i slatkiši
Hrana s visokim udjelom natrijuma:
- Soja sos, začinjena sol, ostali umaci i marinade
- Flaširani preljevi za salatu
- Slani puter ili margarin
- Instant puding ili kolač
- Kečap, senf
Alternativa s manje natrijuma:
- Ocat, nesoljeni puter ili margarin
- Biljna ulja
- Majoneza
- Deserti napravljeni bez soli