Iako je Vegetarijanska ishrana odavno poznata, čini se da je takav način ishrane danas popularniji nego ikada ranije. Istovremeno se mijenja i svijest ljudi u pogledu konzumiranja mesa.
Svijest ljudi se mijenja: Konzumacija mesa u Evropi opala za 20 posto
Promjena stavova potrošačaSve veći broj vegetarijanaca i vegana je doveo do promjene i na tržištu hrane, tako da su danas dostupnije nego ikada ranije namirnice koje tim grupacijama osoba omogućavaju normalno funkcionisanje organizma, a naravno, misli se prije svega na proteinima bogate namirnice koje nisu tipične za sve krajeve svijeta.
Međutim, ono što je posebno interesantno jeste to da je zabilježen pad prodaje odnosno konzumacije mesa i mesnih proizvoda, tako da statistike otkrivaju kako se u posljednja tri mjeseca u Evropi konzumiralo za čak 20 posto manje mesa.
Iako tek nešto manje od 5 posto svjetskog stanovništva potpuno izbjegava konzumiranje mesa, u posljednje vrijeme se događa značajna promjena u svijesti ljudi. Stručnjaci nerijetko upozoravaju da prevelika konzumacija proteina (posebno iz mesa masovno uzgajanih životinja) ima negativne posljedice na zdravlje, baš kao i prenizak unos tog makronutrijenta. Takve preporuke su počele proizvoditi rezultate, a što najbolje pokazuje pomenuta statistika.
Ovakve promjene su prokomentarisali i stručnjaci sa uglednog Oxford univerziteta, ističući kako to uopšte nije loša promjena ukoliko se posmatra sa ekološkog aspekta.
"To je vjerojatno najefikasniji način za smanjenje negativnih utjecaja na planetu Zemlju, ne samo kad su u pitanju staklenički plinovi nego i globalno zatopljenje, korištenje zemlje, eutrofikacija i upotreba vode. To je puno više i korisnije nego kupovina električnog automobila", istakao je profesor Joseph Poore.