Banane kao vjerovatno i najomiljenija vrsta voća ljudima širom svijeta, sa sobom nose brojne beneficije za ljudski organizam.
Svježa i sušena banana - mislili ste da je isto, ali razlika je zastrašujuća

Znajući da je to fenomenalan izvor energije, da su prepune kalija i niza vitamina i minerala, mnogi smatraju i sušene banane jednako kvalitetnim i zdravim namirnicama, ali stvari nisu baš tako jednostavne.
Tačnije rečeno, svježe i sušene banane se ne mogu ni porediti, te im je skoro pa jedina zajednička stvar to što imaju zajedničko ime.
O čemu se zapravo radi?
Da bi sušene banane mogle postići tu formu bez fermentacije i kvarenja, tokom procesa sušenja se potapaju u kokosovo ulje i dodaje im se šećer. Sve to zajedno vodi do ključne činjenice da u ukupnom broju kalorija sušenih banana, samo 55 posto dolazi iz samih banana. Sve ostalo otpada na dodatke.
Preciznije, brojevima posmatrano, svježa banana u prosjeku nosi oko 103 kalorije, dok sušene banane u istoj količini nose čak 514 kalorija!
To je dovoljno velik i snažan podatak da se svako treba zapitati da li i u kojem trenutku treba konzumirati sušene banane koje su po svemu navedenom u rangu kolača.