Popularan trend u svijetu zdrave ishrane je pečena zobena kaša. Iako na internetu možete pronaći mnoštvo recepata, s pireom od banana ne možete pogriješiti.
Šta jesti uz zobene pahuljice?
Ne možete pogriješiti s ovim sastojkomZašto treba dodati bananu u zobene pahuljice?
Prije svega, započnimo s hranjivom vrijednošću banane. Banane su pune fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Dodavanjem banana pečenoj zobi možete uživati u prirodnoj slatkoći bez dodavanja šećera.
Osim toga, jedna obična banana će vam ponuditi 12% dnevnog unosa kalija, te 3 grama vlakana. Ovo voće je također izuzetno bogato vitaminom C, vitaminom B-6 i magnezijem.
Banane također sadrže pektin - vlakno topivo u vodi koje vam može pomoći u pečenju. Dodavanjem banane u zobene pahuljice, ne samo da ćete zasladiti obrok, već ćete mu i dodati teksturu koju priželjkujete.
Recept
Evo sastojaka koji će vam trebati:
- 1/2 šolje zobi
- 1 banana
- 1 jaje
- 1/4 šolje ovsenog mlijeka
- 2 kašike meda
- 2 kašike putera od kikirikija
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta
- Prstohvat soli
Pomiješajte sastojke. Smjesu sipajte u malu posudu za pećnicu, a zatim pecite na 350 stepeni 22 minute. Na vrh dodajte tamnu čokoladu ili voće po želji i uživajte u zdravom i ukusnom doručku za odličan početak dana!