Više energije i bolje zdravlje srca: Zdravstvene prednosti jagoda

Sočno i slatko voće u kojem vrijedi uživati

Crvene, sočne i slatke, jagode su omiljeno voće mnogih ljudi širom svijeta. Mogu se konzumirati svježe i sirove, a također se koriste u mnogim džemovima, želeima i desertima.

Više energije i bolje zdravlje srca: Zdravstvene prednosti jagoda
Unsplash

Odličan su izvor vitamina C i mangana, te sadrže i pristojnu količinu folata i kalijuma. Bogate su i antioksidansima i biljnim spojevima, te mogu biti korisne za zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi. Body. ba vam u nastavku donosi sve što trebate znati o jagodama, te zašto vrijedi uključiti ovo sočno voće u vašu ishranu:

Bogate hranjivim sastojcima

Jagode se uglavnom sastoje od vode (91%) i ugljikohidrata (7,7%). Sadrže samo manje količine masti (0,3%) i proteina (0,7%). Hranjivi sastojci sirovih jagoda u 3,5 unce (100 grama) su:

  • Kalorije: 32
  • Voda: 91%
  • Proteini: 0,7 grama
  • Ugljikohidrati: 7,7 grama
  • Šećer: 4,9 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Masnoće: 0,3 grama

Odlične za osobe s dijabetesom

Svježe jagode sadrže vrlo visok sadržaj vode, pa je njihov ukupni sadržaj ugljikohidrata vrlo nizak. Većina ugljikohidrata iz jagoda dolazi iz jednostavnih šećera, poput glukoze, fruktoze i saharoze, ali jagode sadrže i pristojnu količinu vlakana. Ovo voće je odlično za osobe s dijabetesom jer neće dovesti do velikih promjena u razini šećera u krvi.

Visok sadržaj vlakana

Sadržaj jagoda od 3,5 grama osigurava 2 grama vlakana - i topivih i nerastvorljivih. Vlakna su izuzetno važna za rast zdravih bakterija u vašim crijevima, te za poboljšanje probavnog zdravlje. Korisne su i za gubitak kilograma, te vam mogu pomoći u sprječavanju bolesti.

Sadržaj vitamina i minerala

Jagode su odličan izvor vitamina C, antioksidansa neophodnog za zdravlje kože i imuniteta. Ovo voće obiluje i manganom, koji se nalazi u velikim količinama u namirnicama poput cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća. Jagode su bogate i folatima (vitamin B9). Folati su važni za normalan rast tkiva i ćelija, te su korisni za trudnice i starije osobe. U manjoj količini, jagode nude i željezo, bakar, magnezijum, fosfor i vitamina B6, K i E.

Ostala biljna jedinjenja

Jagode su pune antioksidanata i korisnih biljnih spojeva, uključujući:

  • Pelargonijin - Glavni antocijanin u jagodama, ovaj spoj je odgovoran za jarko crvenu boju ovog voća.
  • Elaginska kiselina - Elaginska kiselina se nalazi u visokim količinama u jagodama, te može imati brojne zdravstvene koristi.
  • Procijanidini - To su antioksidanti koji se obično nalaze u mesu i sjemenkama jagode, te mogu imati blagotvorne zdravstvene učinke.

Zdravlje srca

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrtnih slučajeva u svijetu. Istraživanja su otkrila da antocijani u jagodama mogu poboljšati zdravlje srca. U jednom istraživanju sudionici su jeli bobičasto voće tokom nekoliko mjeseci, te je njihov rizik od srčanih bolesti značajno smanjen.

Jagode također mogu:

  • Poboljšati količinu antioksidanata u krvi
  • Smanjiti oksidativni stres
  • Smanjuju upalu
  • Poboljšati vaskularnu funkciju
  • Poboljšati sadržaj lipida u krvi

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak