Cimet je odličan začin jer svaki desert od jabuka učini čarobnim, a u jesen i tokom zime je nezamjenjiv dodatak svakom toplom napitku.
Zašto je cimet superhrana?
Dobar za sveU svemu tome, cimet je izuzetno dragocjen za naše zdravlje. Od davnina se koristi kao izuzetno zdrav začin, a potiče s Istoka.
Utvrđeno je da cimet smanjuje nivo šećera u krvi, ne potičući pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor pri mršanju. Uspješno topi i masne naslage, reguliše probavu, smanjuje trigliceride i loš holesterol u krvi.
Cimet je prirodni konzervans, pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. A kada ga koristimo za vitkost, ne moramo gladovati.
Za mršanje ne moramo drastično promijeniti jelovnik, samo je potrebno u doručak i ručak dodatno uključiti običan jogurt s malo cimeta ili dodati kaščicu cimeta u pola litra prokuhane vode.
Skuhani napitak treba ostaviti da odstoji poklopljen pola sata i piti ga svako jutro na prazan želudac.