Cimet je odličan začin jer svaki desert od jabuka učini čarobnim, a u jesen i tokom zime je nezamjenjiv dodatak svakom toplom napitku.
Zašto je cimet superhrana?
Dobar za sve
U svemu tome, cimet je izuzetno dragocjen za naše zdravlje. Od davnina se koristi kao izuzetno zdrav začin, a potiče s Istoka.
Utvrđeno je da cimet smanjuje nivo šećera u krvi, ne potičući pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor pri mršanju. Uspješno topi i masne naslage, reguliše probavu, smanjuje trigliceride i loš holesterol u krvi.
Cimet je prirodni konzervans, pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. A kada ga koristimo za vitkost, ne moramo gladovati.
Za mršanje ne moramo drastično promijeniti jelovnik, samo je potrebno u doručak i ručak dodatno uključiti običan jogurt s malo cimeta ili dodati kaščicu cimeta u pola litra prokuhane vode.
Skuhani napitak treba ostaviti da odstoji poklopljen pola sata i piti ga svako jutro na prazan želudac.