Zašto je cimet superhrana?

Dobar za sve

Cimet je odličan začin jer svaki desert od jabuka učini čarobnim, a u jesen i tokom zime je nezamjenjiv dodatak svakom toplom napitku.

Zašto je cimet superhrana?
Foto: Unsplash

U svemu tome, cimet je izuzetno dragocjen za naše zdravlje. Od davnina se koristi kao izuzetno zdrav začin, a potiče s Istoka.

Utvrđeno je da cimet smanjuje nivo šećera u krvi, ne potičući pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor pri mršanju. Uspješno topi i masne naslage, reguliše probavu, smanjuje trigliceride i loš holesterol u krvi.

Cimet je prirodni konzervans, pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. A kada ga koristimo za vitkost, ne moramo gladovati.

Za mršanje ne moramo drastično promijeniti jelovnik, samo je potrebno u doručak i ručak dodatno uključiti običan jogurt s malo cimeta ili dodati kaščicu cimeta u pola litra prokuhane vode.

Skuhani napitak treba ostaviti da odstoji poklopljen pola sata i piti ga svako jutro na prazan želudac.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak