Zašto su čips i čokolada tako zarazni?

Navike

Da li ste se nekada zapitali zašto neke grickalice može jesti u normalnim količinima, ali kad dođemo do čipsa, kikirikija, kokica, nikad nam nije dosta? Naučnici kažu da su na tragu pronalaska pravog odgovora na ovo pitanje.

 

Iako to neki nazivaju halapljivošću, drugi naziv za tako ophođenje prema hrani je hedoistička hiperfagija, tvrdi njemački naučnik dr. Tobias Hoch.

To je naučni pojam koji definiše radnju, gdje jedemo zbog užitka a ne zbog gladi. Rekreativno prejedanje može se pojaviti kod svih ljudi, u svim fazama života, a hronični oblik je ključan u priči takozvane epidemije debljanja. Djelovanje čipsa na moždanu aktivnost može se samo djelimično objasniti, sadržajem masti i ugljiko-hidrata u njemu.

U čipsu postoji još nešto, zbog čega on krcka na zanimljiv način, koji stimulira cenar za nagradu u ljudskom mozgu. To saznanje može koristiti u farmaceutskoj industriji, u proizvodnji novih lijekova i prehrambenih aditiva koji bi spriječili hronično prejedanje. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak