Zašto treba duže žvakati i sporije jesti?

Kako mama kaže

"Sporije žvači!", fraza je koju su nam toliko puta ponovile naše majke. Međutim, ima li ta konvencija zaista i neko naučno uporište? DA li je moguće mršati ili udebljati se uz pomoć boljeg žvakanja? 

Zašto treba duže žvakati i sporije jesti?
Odvojite vrijeme da uživate u hrani, jedete sporije i lagano žvačete, pa ćete i pojesti manje
Ukratko, osim u nekim posebnim slučajevima kao što su orasi, žvakanje bi vam zaista trebalo pomoći da smanjite unos kalorija. Žvakanje ima veliki uticaj na naše prehrambene navike, apetit i probavu - nešto od toga je dobro, a drugo upitno. Ipak, sve zavisi od onoga što želite postići.
 
U jednoj studiji, ispitanicima su davani manji (5 grama) i veći (15 grama) zalogaji čokoladnog pudinga i dozvoljeno im je da žvaču tri ili devet sekundi prije gutanja. Nakon toga, slijedećih 30 minuta dozvoljeno im je da pojedu koliko god žele tog pudinga.
 
Rezultati su pokazali da su daleko manje pudinga pojeli oni koji su na početku dobili male zalogaje i koji su ih duže žvakali prije gutanja. U stvari, poredeći dva ekstrema (mali zalogaj + duže žvakanje kontra veliki zalogaj + kratko žvakanje) razlika u naknadnom unosu je bila 294 kontra 447 kalorija. To znači da su oni koji su gutali velike zalogaje na početku, naknadno unijeli 52% više kalorija.
 
Ova studija pokazala je da, ukoliko odvojite vrijeme da uživate u hrani, jedete sporije i lagano žvačete, i pojest ćete manje. 
 
Značajno je napomenuti i to da je mozgu i stomaku potrebno oko 20 minuta da registruje osjećaj sitosti. Ukoliko trpate hranu u sebe, nećete ni znati kada vam je bilo dovoljno.
 
Izuzetak su orasi i orašasto voće
 
Orašasto voće je vrlo kompleksna hrana koja u sebi sadrži smjesu proteina, masti, ugljikohidrata i vlakana upakovanu u malo, kalorijama nabijeno pakovanje. A otpušanje tih kalorija najviše će zavisiti od toga kako ih žvačete.
 
Učesnicima u jednoj studiji davano je 50 grama badema dnevno uz instrukcije da ih žvaču 10, 25 ili 40 puta. Rezultati su pokazali da je daleko manje masti unešeno kada su bademi žvakani samo 10 puta. Ispitanici koji su ih duže žvakali imači su veći osjećaj sitosti i bili su manje gladni, što je posljedica većeg unosa kalorija.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak