Svi dokazi upućuju na činjenicu da za poboljšanje zdravlja morate izbjegavati slatku hranu. Studije pokazuju da jedenje rafiniranog šećera uzrokuje trošenje energije, poznato i kao „pad šećera“ kada prazne kalorije koriste vitamine i minerale u našem tijelu da ga pretvore u gorivo.
Zdravstvene prednosti hurmi
Udovoljite svojoj žudnji za slatkim uz hurme
Dobra vijest je da nam priroda pruža nevjerovatne namirnice, koje lako možete dodati u ishranu. Jedna od takvih namirnica su i hurme. Osim što zadovoljavaju vašu želju za slatkim, hurme vam također pružaju i sve potrebne hranjive sastojke. Evo zašto je korisno jesti hurme:
Odličan izvor antioksidanata
Hurme, bez obzira da li su sušene ili svježe, sadrže različite vrste antioksidanata. Svježe hurme sadrže antocijanidine i karotenoide, dok sušene hurme sadrže polifenole - baš kao i zeleni čaj.
Mogu biti korisne za balans šećera u krvi
Hurme mogu biti korisne za balans šećera u krvi. Istraživači dijabetesa pokazali su da hurme imaju nizak glihemijski utjecaj. To znači da jedenje hurmi samostalno ili uz obrok može pomoći ljudima koji imaju dijabetes tipa 2 da upravljaju nivoom šećera i masnoće u krvi. U jednom sjedenju može se jesti šest do osam hurmi bez dramatičnih promjena šećera u krvi.
Smanjuju krvni pritisak
Standardno posluživanje od pet ili šest hurmi pruža oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji pomaže u širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da dodatak od 370 miligrama magnezijuma može smanjiti krvni pritisak. Međutim, uzimanje tako velike doze odjednom često izaziva dijareju. Hurme su ukusan način da nježnije povećate unos magnezijuma.
Dobre za zdravlje mozga
Svaka mala hurma sadrži preko dva miligrama holina, B vitamina koji je sastojak acetilholina, memorijskog neurotransmitera. Veći unos holina povezan je s boljim pamćenjem i učenjem.
Pomažu u održavanju koštane mase
Istraživanja pokazuju da se gubitak kostiju kod žena u menopauzi s osteopenijom može umanjiti povećanjem unosa kalijuma. Jednom osušenim hurmom dobije se gotovo 140 miligrama ove vrijedne hranjive tvari. Naučnici vjeruju da visok unos kalijuma štiti koštanu masu smanjujući količinu kalcija izlučenog putem bubrega.